Arxiu de la categoria: Poble Riera de Gaià

Ardenya

Ardenya (12)

Ardenya és un Poble del Municipi de Riera de Gaià Comarca el Tarragonès  (Tarragona)

A Ardenya hi anem el 15 de juny de 2014 desprès del Catllar i la Riera de Gaià, allà veiem indicat el nom del poble i un grup de ciclistes que feien una cursa de muntanya i decidim anar a veure aquest petit poble. 

Dades del Municipi

Gentilici Rierenc, rierenca
Superfície 8,8 km²
Altitud 28 msnm
Població (2013[1])
• Densitat
1.635 hab.
185,8 hab/km

 

Breu historia del Municipi

Limita al N amb els termes de la Nou deGaià i Vespella, a l’E amb el d’Altafulla, a l’W amb el del Catllar i al S amb el de Tarragona. El Riu Gaià, que travessa el terme de N a S, hi rep la rierade Salomó per l’esquerra i en surt entre els tossals de Costagrossa i del Balcó. El terme comprèn el poble i cap de municipi de la RieradeGaià i les urbanitzacions del Castellot (dita també el Senyoriu de Tamarit) i la Coma (dita també el Camí de Mas de Comes i compartida amb els termes de Vespella i del Catllar, on també és coneguda amb el nom de la Cativera). També inclou el lloc d’Ardenya i la caseria de Virgili. La principal via de comunicació és la carretera local al Catllar, que entronca, al sud, amb la N-340, a l’est amb Altafulla i a l’oest amb la carretera N-240 entre Tarragona i Valls. La part septentrional del terme és travessada per la línia ferroviària de Sant Vicenç-Roda de Berà-Reus, amb baixador prop del poble.

El Poble

Ardenya, que formà part de la Comuna del Camp, figura en el fogatjament de 1365-70. Pertanyia a Bernat de Gallifa. Estava integrada dins de l’extens terme del castell d’Ullastrell o Montoliu.

Ardenya va formar parròquia independent fins a  l’any 1842, que fou agregada al municipi de la Riera, constituït l’any 1769 per la fusió dels termes de la Riera i Virgili. Al segle XVII depenia de benifet de Sant Jordi de la catedral tarragonina. L’església està dedicada a Sant Jordi, També trobem una església d’estil romànic.

Es troba voltat d’una horta regada amb aigua del riu i, als costers més alts, d’avellaners. L’església parroquial de Sant Jordi fou agregada a la de la Riera. Ardenya formava part de la comuna del Camp de Tarragona.

Festes

Sant Jordi diada en la qual se celebra la Festa Major. 

Com arribar-hi
[google-map-v3 shortcodeid=”e2af8fc9″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Ardenya catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica la foto i veus les del poble

Ardenya (25)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Pàgines web.

Pàgina web de l’Ajuntament