Les Roquetes

101128 Les Roquetes 002 (1)

Les Roquetes és un poble del municipi de Sant Pere de Ribes (Barcelona)

A les Roquetes, li fem una volta ben feta el 28 de novembre de 2011. Val a dir que a Les Roquetes, hi anem molt sovint, ja que jo hi estic empadronat.

Tot i que pertany, al municipi de Sant Pere de Ribes, te un edifici Ajuntament per poder fer els tràmits burocràtic. Ja que té els mateixos habitants que Sant Pere.

Dades del Municipi

Gentilici Ribetà, ribetana
Superfície 40,71 km²
Altitud 44 msnm
Població (2013[1])
• Densitat
28.730 hab.
705,72 hab/km²
Entitat de població Habitants
Can Lloses-Can Marcer 356
Can Macià 235
Can Pere de la Plana 288
Cards, els 238
Colls, els 364
Garrofers, els 22
Mas Alba 218
Mas d’en Serra, el 1.254
Mas Perers, el 48
Puigmoltó 145
Rocamar 428
Roquetes, les 11.836
Sant Pere de Ribes 11.904
Torre del Veguer 11
Torres, les 73
Vallpineda 1.254
Vilanoveta 23
Vinyals, els 86
Dades: 2011. Font: Idescat

Breu historia del Municipi

Sant Pere de Ribes està situat a la comarca del Garraf, dins de la província de Barcelona. A la banda meridional del massís del Garrafs’alçaren Ribes i Les Roquetes, que van esdevenir els punts neuràlgics del nostre municipi, juntament amb Puigmoltó, Vilanoveta i Les Torres com a nuclis històrics i tot un seguit d’urbanitzacions que acabaren configurant un territori singular i atractiu, amb una població aproximada de 28.000 habitants.

Sobre una superfície de 184 quilòmetres quadrats a tota la comarca del Garraf, Sant Pere de Ribes ocupa una extensió de 40’71 quilòmetres quadrats. Dels 26 quilòmetres de costa de la comarca, 658 metres corresponen a Sant Pere de Ribes (en els quals està la platja del Belis).

Sant Pere de Ribes limita al nord amb Canyelles i Olivella, a l’est amb Olivella, al sud amb Sitges i amb una petita franja litoral de la Mediterrània, i a l’oest amb Vilanova i la Geltrú.

L’elevació màxima del terme municipal de Sant Pere de Ribes és el cim del Montgròs, amb 358 metres.

L’esment més antic sobre el topònim Ribes, es documenta en la carta de franqueses i poblament d’aquest terme, datada el 6 de maig de l’any 990. En aquesta carta, signada pel bisbe Vives, es diu literalment: …castrum nuncupatum Bello loco qui vocitantur Ribas…, que en català és …castell anomenat Bell-lloc que té també el nom de Ribes…

Temps enrere, als voltants del nostre municipi hi havia tortugues mediterrànies, llops, porcs senglars o ducs. D’alguns d’ells encara queda algun exemplar, al igual que de guineus. També trobem mamífers de mida mitjana com llebres, conills, teixons, mosteles… i mamífers de mida petita com esquirols, talps, rates i ratolins. Respecte els rèptils podem trobar sargantanes, dragons, o escurçons (l’única serp verinosa de Catalunya). Les aus és el grup més nombrós d’animals; trobem rupícoles o rapinyaires, com per exemple falcons pelegrins, mussols banyuts, etc.

Les Roquetes poble

El gran creixement demogràfic de Sant Pere de Ribes es donà a partir dels anys 50 per la immigració de l’època, i la conseqüència més immediata fou l’aparició del nucli de Les Roquetes. Tanmateix, en aquells moments també es va donar una important arribada de murcians a Ribes. 

Entre el 1960 i el 1970 la població va créixer un 132%. Posteriorment, durant el següents vuit anys i a causa de la crisi industrial dels anys 70, el creixement va disminuir situant-se en un 73%. 

L’any 1978 els habitants de Les Roquetes representaven mes de la meitat del total de la població del municipi. 

Des d’aleshores, el ritme de creixement de Sant Pere de Ribes s’ha mantingut gràcies a d’altres factors, com l’augment del sector de la construcció, les segones residències i l’àrea d’influència que exerceix Barcelona.

Festes:

Festa Major per Sant Joan el 24 de juny

I les tradicionals, Reis, Carnaval, …

Com arribar-hi

[google-map-v3 shortcodeid=”b39db874″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”les roquetes catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

 Fotos

Clica i veus les del poble

101128 Les Roquetes 002 (2)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Estacions Fars i Creus de terme de la Comarca

Pàgina web

Pàgina web de l’Ajuntament

Un pensament sobre “Les Roquetes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.