Arxiu de la categoria: Municipis Noguera

Cabanabona

Cabanabona es un municipi de la noguera  “Lleida”
A cabanabona hi anem el 9 de maig de 202

Dades del Municipi

Província província de Lleida
Àmbit funcional territorial Ponent
Comarca Noguera Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Total 62 (2022) Modifica el valor a Wikidata
• Densitat 4,37 hab./km²
Llars 25 (1553) Modifica el valor a Wikidata

El Poble

Cabanabona és una vila i municipi de la comarca de la Noguera, al Segre Mitjà.

El terme municipal de Cabanabona, d’una extensió de 14,12 quilòmetres quadrats, és situat entre els municipis d’Oliola, a ponent i tramuntana, de Vilanova de l’Aguda, a llevant, i a migdia confronta amb el municipi segarrencde Torrefeta i Florejacs, pel sector de l’antic terme de Florejacs. És emplaçat als altiplans que separen les valls del Llobregós i del Riu Sió. Aquest terme comprèn el mateix poble de Cabanabona, cap del municipi, i Vilamajor, i el santuari de Sant Pol (s. XVII). Travessa la part septentrional del terme la carretera L-313, de Guissona a Ponts i hi conflueixen un seguit de camins veïnals que porten als pobles i els masos propers.

El poble de Cabanabona és a 421 metres d’altitud, al nord del terme, prop del torrent de la Rabassa, afluent del Llobregós per l’esquerra. Es troba a 8 quilòmetres de Ponts, que n’és la vila que en proveeix la majoria de serveis. L’església parroquial és dedicada a Sant Joan Baptista, és d’origen romànic tot i que fou reformada a fons el 1686. Al centre del poble hi ha el casal dels antics senyors del lloc, edifici probablement del segle xviiamb ornamentació de tipus renaixentista. També hi ha algunes cases de gust modernista.[1]

Festes

Fotos

Clica la foto i veuràs les del poble

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Pàgines web

 

Agulló

Agulló es un un poble del Municipi d’Àger de la comarca de la Noguera (Lleida)

A Agulló hi anem el 29 de maig de 2019

Breu historia del municipi

Agulló és una entitat de població del municipi d’Àger a la comarca de la Noguera. El llogaret[1]se situa a la vall d’Àger, prop d’on es divideixen les aigües entre la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana, al centre del terme municipal i a l’oest de la vila d’Àger. Té una església dedicada a Sant Mateu i El 2018 tenia 49 habitants.[2]

El Poble

Festes

Celebra la festa major el tercer cap de setmana del mes d’agost.

Fotos

Clica la foto i veuràs les del poble

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Pàgines web

 

 

Penelles

Penelles (12)

Penelles és un poble cap de municipi de la Comarca de la Noguera (Lleida)

Anem a Penelles el 9 d’abril de 2011.  

Gentilici Penellenc, penellenca
Superfície 25,5 km²
Altitud 276 msnm
Població (2013[1])
• Densitat
511 hab.
Entitat de població Habitants (2006)
Almassor 20
Bellestar 0
Castell del Remei, el 43
Falcons, els 6
Penelles 451
Torreneral 5

El municipi

Situat al sud-est de la comarca, al límit amb la comarca de l’Urgell. De relleu molt pla, amb alguns petits turons i regat pel canal d’Urgell. La seua estructura econòmica és bàsicament agrícola i ramadera. Hi destaca el Castell del Remei, un gran centre productor de vins.

S’esmenta per primer cop l’any 1079 com a propietat d’Ermengol IV d’Urgell com un assentament fortificat del terme del castell de Butsènit, al qual estarà vinculat fins el 1186 en què Guillem de Meià, amb l’aprovació del Comte d’Urgell, donava a l’ordre del Temple el castell de Penelles. En suprimir-se aquesta ordre (1317) passà al de l’Hospital , que integrà a la comanda de Barbens fins arribar la desamortització del segle XIX. Continua la lectura de Penelles

Bellmunt d’Urgell

 

Bellmunt (Viste del Poble)

Bellmunt d’Urgell és un poble cap del municipi de la Noguera (Lleida)

Aquí hi anem el 9 d’abril de 2011  tot passant per la  Penelles i la Fuliola molt freqüentat per la Maite ja que la seva família ve de Penelles.

Dades del Municipi

Gentilici Bellmunenc, bellmunenca
Superfície 5,1 km²
Altitud 256 msnm
Població (2012[1])
  • Densitat
196 hab.
38,43 hab/km²

Petita historia

Bellmunt d’Urgell és conegut en tota la terra ponentina com “l’Espia d’Urgell” o el “Balcó d’Urgell”. Per la cara nord pot contemplar-se una gran perspectiva dels Pirineus i per la cara sud s’albira la Plana d’Urgell. El terme és accidentat amb petites elevacions que formen en conjunt la serra de Bellmunt, inclosa en el Pla d’Espais d’Interès Natural.

Continua la lectura de Bellmunt d’Urgell

Artesa de Segre

Artesa de Segre Esglèsia (4)

Atesa de Segre és un poble vila cap de municipi de la Comarca de la Noguera  (Lleida)

Hi anem desprès de Abella de la Conca el 3 d’octubre de 2010

Dades del Municipi

 

Gentilici Artesenc, artesenca
Superfície 175,89 km²
Altitud 394 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
3.759 hab.
21,37 hab/km²

Breu historia

El municipi està situat als peus de la serra prepirinenca del Montsec. El poble d’Artesa de Segre, es troba ubicat en un indret geogràfic peculiar : envoltat per la serralada del Montsec, pel Castellot i pel riu Segre que travessa el nostre municipi, la qual cosa el converteix en un paratge natural de gran interès turístic.

Amb 3.948 habitants ( a 31/12/2009), Artesa està emplazada a la riba Esquerra del riu, al peu del Castellot i a uns 318 metres sobre el nivell del mar.

Continua la lectura de Artesa de Segre