Navàs

Navàs (Estació de autobusos) (6)

Navàs és un poble cap del municipi de la Comarca del Bages (Barcelona)

A Navàs hi anem el 13 d’Octubre de 2013

Dades del Municipi

Gentilici Navassenc, navassenca
Superfície 80,60 km²
Altitud 365 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
6.145 hab.76,1 hab/km²

Entitat de població Habitants

Castelladral  49

Mujal, el  52

Navàs  5.841

Palà de Torroella el 179

Sant Cugat del Racó 28

Sant Salvador de Torroella 13

Valldeperes    9

Breu historia del municipi

El municipi de Navàs és un dels més grans del Bages i s’estén entre el Llobregat i el Cardener.

Fins a 1960 va anomenar-se Castelladral, el poble que va donar origen al municipi, situat damunt la serra del mateix nom i a mig camí dels dos rius. A final del segle XIX comença a desenvolupar-se el poble de Navàs a la vora del Llobregat, gràcies a les fàbriques tèxtils. Al mateix temps, al peu del Cardener sorgeixen la Colònia Valls i la de Palà de Torroella.

Avui Navàs és una de les poblacions d’importància industrial i comercial de l’Eix del Llobregat, afectada com totes elles per la reducció de llocs de treball tèxtil però que procura diversificar la seva economia. Compta amb un bon nombre d’entitats esportives i culturals, i amb una important Escola Tècnico-Professional Diocesana, amb alumnat de tota la comarca. Al centre urbà de Navàs destaca la plaçada porxada de l’Ajuntament, que emmarca una font monumental.

Dins del municipi s’ha d’esmentar l’antic poble de Castelladral, gairebé en el límit amb el Berguedà, amb bones vistes i boscos abundants.

Sant Cugat del Racó, enmig d’un paisatge de masos dispersos, clapes de bosc i camps de cereal, és una notable església romànica del segle XI, en força bon estat. Situada en un petit turó, en un indret amable i assolellat, és un dels monuments romànics més destacats de la comarca.

Festes

Festa Major de Navàs

(Diumenge més proper al 25 d’Agost, Sant Genís).

És la festa grossa del poble de Navàs, durant una setmana diversos actes fan del poble una festa. Els principals actes es fan a la Plaça de l’Ajuntament. Durant una setmana hi ha programats actes molt variats i per a tots els públics. Els més tradicionals són la proclamació de la Pubilla i Dames d’Honor (des del 1968) i de l’Hereu i els Fadrins (ambdues proclamacions es realitzen el Dissabte de Festa Major), i els balls de Bastoners, Cascavells, Nans i Gegants de Navàs (el Diumenge de Festa Major, a la sortida de la missa)

Com arribar-hi
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”navas catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica la foto i veus les del poble

Navàs (Ajuntament) (2)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Castells i Ermites de la comarca

Esglésies Romàniques

Pàgina web

Ajuntament de Navàs

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.