Artesa de Segre

Artesa de Segre Esglèsia (4)

Atesa de Segre és un poble vila cap de municipi de la Comarca de la Noguera  (Lleida)

Hi anem desprès de Abella de la Conca el 3 d’octubre de 2010

Dades del Municipi

 

Gentilici Artesenc, artesenca
Superfície 175,89 km²
Altitud 394 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
3.759 hab.
21,37 hab/km²

Breu historia

El municipi està situat als peus de la serra prepirinenca del Montsec. El poble d’Artesa de Segre, es troba ubicat en un indret geogràfic peculiar : envoltat per la serralada del Montsec, pel Castellot i pel riu Segre que travessa el nostre municipi, la qual cosa el converteix en un paratge natural de gran interès turístic.

Amb 3.948 habitants ( a 31/12/2009), Artesa està emplazada a la riba Esquerra del riu, al peu del Castellot i a uns 318 metres sobre el nivell del mar.

El nom d’Artesa s’associa a pastera o lloc enclotat, que s’identificaria amb la seva geografia. Diuen que Artesa és una ciutat perquè havia de quedar coberta per les aigües d’un pantà que es construiria a Salgar. L’única solució per evitar-ho era el nomenament de ciutat, ja que, segons la llei, una ciutat no es podia negar sota l’aigua. Gràcies a l’amistat de Joan Maluquer amb el rei Alfons XII, Artesa va deixar de ser una vila, per convertir-se en una de les ciutats més petita de Catalunya.

El nucli de població el formen, en total 22, comptant el nucli principal. Artesa compta amb 3.126 habitants i 822 són els habitants dels altres nuclis. 

Alentorn, Anya, Artesa de Segre, Baldomar, Clua, Colldelrat, Collfred, Comiols, Colònia La Fàbrica, Folquer, la Vedrenya, Montargull, Montmagastre, el Pont d’Alentorn, Sant Marc de Batlliu, Seró, Tudela de Segre, la Vall d’Ariet, Vall-llebrera, Vall-llebrerola, Vernet i Vilves són els 22 nuclis.

L’activitat econòmica més important és l’agricultura. Els conreus més importants que es realitzen a la zona són: blat de moro, ordi, hortalisses, melons, alfals i arbres fruiters (com a cultius de regadiu) i blat, ordi, olivera, vinya i civada (com a cultius de secà).

En aquests darrers anys, la ramaderia està assumint un gran importància, sobretot amb l’expansió i consolidació d’explotacions ramaderes i, especialment, les dedicades al bestiar porcí.

Altres activitats industrials a destacar són: la indústria del moble, del paper, de l’oli, l’activitat tèxtil …

Festa Major:

Cap setmana de l’últim dissabte de setembre.

Com arribar-hi
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”artesa de segre catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica a la foto per veure  totes les del poble

Artesa de Segre

 

Clica els enllaços 

 Fotos dels ajuntaments de la Comarca

Fotos de les Esglésies de la Comarca

Fotos per gaudir la natura de Catalunya

Mira les fotos de natura amb pàgina sencera

Pàgines web.

Pàgina web de l’Ajuntament

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.