Arxiu de la categoria: Municipi Pont de Suert

Irgo

110809 -10 Irgo (2)

Irgo és un poble del municipi de Pont de Suert Comarca Alta Ribagorça (Lleida

 A Irgo hi anem el 9 d’agost de 2011. Desprès de Iran.  Per cert, ens costa trobar-lo perquè s’hi arriba per una carretera sense asfaltar. Si no te n’adones et passes el poble,   només té 6 habitants. Acabem tard hi podem veure la posta de sol.

Superfície km²
Altitud 1,400 msnm
Població
• Densitat
6 hab.

Irgo de Tor va tenir ajuntament propi des de la formació dels ajuntaments moderns a partir de la promulgació de laConstitució de Cadis, i el va mantenir fins el 1847, any en què es va veure obligat a unir-se a Llesp en no arribar als 30 veïns (caps de família) que exigia la nova llei municipal aprovada dos anys abans.

Pascual Madoz, en el seu Diccionario geográfico… del 1849[3] descriu el poble dient que és en un pla, combatut per tots els vents, i que té un clima sa, però molt fred, que produeix algunes pulmonies. El poble, segons ell, estava format per set cases agrupades i una de separada un quart d’hora, d’un sol pis, que formen un sol carrer irregular, pla i sense empedrar. La parròquia era dedicada a la Mare de Déu de les Neus, i en depenia la d’Iran. El cementiri era fora del poble, ben ventilat, i veïns d’Irgo disposaven d’aigua de bona qualitat en fonts properes, i en un pou al costat del poble, les aigües del qual estaven qualificades pels experts de perjudicials per a la salut. A un quart d’hora hi havia la capella rural de Sant Salvador.

Hi havia una mina de vernís sense explotar, i es comentava que antigament es treia or, però sense que els veïns sapiguessin concretar on era aquella mica. El terreny d’Irgo era muntanyós i trencat, de mitjana qualitat, i amb un prat de tres jornals i un bosc comunal per a llenya. S’hi collia sègol, ordi, civada, llegums i patates, a més de les pastures. S’hi cria bestiar de llana, cabres, bous i vaques, porcs, així com eugues i ases necessàries per al treball dels camps. Constituïen el poble 4 veïns i 25 habitants

Com arribar-ri

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”irgo catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos 

Clica la foto

110809 -10 Irgo (Posta de Sol)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Iran

110809 -9 Iran (12)

 

 Iran és un poble del municipi del Pont de Suert, Comarca  l’Alta Ribagorça. Província  (Lleida)

Anem a Iran el 9 d’Agost de 2011 Poble petit amb una església Romànica, juntament amb els pobles del municipi Pont de Suert.

Superfície km²
Altitud 1,280.4 msnm
Població • Densitat 11 hab.

Breu historia

El 1787 consten a Iran 23 habitants.

Iran va tenir ajuntament propi des de la formació dels ajuntaments moderns a partir de la promulgació de la Constitució de Cadis, i el va mantenir fins el 1847, any en què es va veure obligat a unir-se a Llesp en no arribar als 30 veïns (caps de família) que exigia la nova llei municipal aprovada dos anys abans.

Per accedir al poble només hi ha una pista, asfaltada, però molt estreta. És la pista que mena a Irgo, Iran i Igüerri, des del quilòmetre 7 de la carretera L-500, al nord-est de Cóll. També s’hi pot accedir des de Malpàs, però és a través d’un camí rural sense asfaltar que passa per Gotarta i Igüerri.

 A Iran quan hi havia més habitants, era costum el primer dia de març, que una dona amb braç d’alls, passés per totes les cases del poble (els alls feien marxar els mals esperits) i cantaven una tonada perquè la serp, símbol de tot mal, no piqués ningú del poble.

Posseeix una petita església d’una nau, amb absis semicircular i un campanar d’espadanya de dos ulls. És d’estil romànic, dedicada a sant Climent.

Pascual Madoz, en el seu Diccionario geográfico… del 1849[2] descriu el poble dient que és dalt d’un turó a la dreta del barranc del mateix nom que el poble; el combaten tots els vents, i el seu clima és bastant fred i propens a inflamacions. El poble, segons ell, està format per cinc cases petites que, amb l’església, formen un carrer petit, però pla, sense empedrar. L’església era annexa de la parròquia d’Irgo; el cementiri, dins de la població, és suficient i ventilat. Al voltant del poble hi ha fonts que l’abasteixen d’aigua per al consum, rentar la roba i per al bestiar.

Hi ha jaciments de carbó sense explotar a la pleta de Simó

Festes

El dia 23 de novembre, festa de Sant Climent i, per tant, patró del lloc, es feia una gran xocolatada amb coca.

Com arribar-hi 

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”iran catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica la foto i veus les del poble

110809 -9 Iran (9)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Esglésies Romàniques