La Fatarella

La Fatarella  (21)

La Fatarella és una vila i municipi de la Comarca Terra Alta (Tarragona)

A la Fatarella hi anem el 4 de desembre de 2011

Dades del Municipi 

Gentilici Fatarellenc, fatarellenca
Superfície 56,5 km²
Altitud 600 msnm
Població (2012[1])
  • Densitat
1.089 hab.
19,27 hab/km²

 

El Poble

El poble destaca per l’encant del seu conjunt arquitectònic rural. Una passejada pels carrers irregulars i sinuosos del nucli antic remunta al visitant a l’època medieval, mentre travessa els perxes, trams de carrer coberts mitjançant embigats, observa la muralla que es formà aprofitant les parets de les pròpies cases i creua els portals d’accés a la vila. En alguns edificis es fa ben palesa la construcció amb la pedra del terreny, però per observar l’abast i atractiu de les construccions de pedra seca cal donar un tomb per pel seu terme municipal, solcat per nombrosos marges, cabanes, perxes, pous, mines o basses.

La població, eminentment agrícola, és acollidora i amb un singular tarannà, que l’ha portat a buscar un nou model de desenvolupament econòmic després de la crisi que implicà l’èxode rural cap a la ciutat. Així l’any 1992, el consistori estableix com a objectiu treballar per la imatge de la Fatarella com a “Municipi Ecològic” i busca en la sostenibilitat i el turisme un nou mitjà de progrés que complementi l’agricultura, aprofitant el ric patrimoni natural i cultural que té, tot mirant de conservar l’entorn que els garanteix la seva qualitat de vida.

Historia breu

La història de la vila va lligada al seu entorn, se sap que llevat dels primers assentaments de l’era prehistòrica, les primeres dades corresponen al segle X, quan els romans i els ibers van poblar el terme.

Durant el segles següents es van succeir nombroses guerres i canvis de propietat, essent l’època medieval un temps de conflictes que patia la població, la qual tendia a concentrar-se en el nucli que envoltava el castell i l’església, fet que era habitual en la gran majoria de poblacions de Catalunya.

No fou fins al segle XIX, després de les guerres de Successió i la del Francès, i amb l’arribada de la indústria i les noves vies de comunicació, quan la vila va poder gaudir d’estabilitat i avui en dia, ja sobrepassat el segle XX, manté encara el concepte de vila tradicional que la fa molt atractiva pel visitant.

Fou un dels principals escenaris de la Batalla de l’Ebre, durant la Guerra civil espanyola. L’any 2010 s’hi innaugurà un memorial per commemorar-ne les víctimes

Festes

  • Festes de Sant Blai       (Festes Majors d’Hivern): primer cap de setmana de febrer. Subhasta de la llenya pels Majorals. Ballada de la jota de la Fatarella. Tortada de Sant Blai. Festa de quintos i cursa de rucs. Diada de Santa Àgueda.
  • Festes Majors d’Estiu:     primer cap de setmana d’agost. Diversos actes populars: ball, cursa de rucs, exposicions, concerts.
  • Romeria de Sant Francisco:     primer dissabte després de pasqua. Romeria a l’ermita de Sant Francisco amb una tradició de més de 300 anys. Ballada de la dansa de la Clavellinera. Arribada al poble amb els bordons.Romeria de Sant Francisco
  • Festa de la Mare de Déu de la Misericòrdia:      festa local que se celebra el 8 de setembre. Cant de l’Aurora, celebració de missa, ballada de jota de la Fatarella, cantada dels Goigs de la Mare de Déu.
  • Festa de l’Oli:      Primera setmana de desembre. Festa de recent implantació que gaudeix d’una gran participació popular. Degustació d’oli nou, amb un esmorzar popular. Jornada de portes obertes a la Cooperativa agrícola. Mostra de productes artesanals i tradicionals.

Com arribar-hi
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”la fatarella catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Llocs per gaudir el silenci

La Fatarella

Fotos 

Clica la foto i les veus totes

Mercat Fira de l'Oli

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Fotos per gaudir natura de la província de Tarragona

Pàgines web

Pàgina web de l’Ajuntament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.