Gósol

Gósul (13)

Gósol és un `poble municipi de la Comarca el Berguedà (Barcelona)

Gósol el visitem el 9 de gener del 2011

Poble petit però amb caràcter, en el que  hi va passar molts anys un capellà molt especial com es Mn. Ballarí. Quan hi vam ser estava en cartell ja que eren les festes Nadalenques, els Pastorets de Mn. Ballarí en que hi participava la coneguda presentadora de TV3 Mª Pau Huguet.   es un poble amb alguna cosa especial en que voldries tornar-hi. Te el Pedraforca a prop, que juntament amb Saldes es pot agafar vies per pujar-hi. Queden les restes del Castell, a dalt d’un turó, que segons la historia allà estava situat el conjunt del poble. A la plaça major hi ha una escultura que reprodueix el quadre de la dona dels pans de Picasso. I a la rotonda d’entrada un monument a els segadors en memòria dels avantpassats del poble.

 dades del municipi

Gentilici Gosolà, gosolana
Superfície 55,9 km²
Altitud 1.423 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
221 hab.
3,95 hab/km²

 Petita historia

Gósol  és una vila i municipi de la comarca del Berguedà però pertanyent a la província de Lleidai al partit judicial de la Seu d’Urgell. Pertany al Parc Natural del Cadí-Moixeró i està situat a la banda oest del Pedraforca.

Gósol  es troba situat actualment a la vall que porta el seu nom. La vall de Gósol està tancada per les estribacions del Pedraforca i la muntanya dels Cloterons. Està també envoltada per la serra del Cadí que s’alça sobre coll de Josa.

En el Museu Municipal de Gósol  hi ha una sala dedicada a Pablo Picasso.[2] L’any 1906 l’artista es va instal·lar a la fonda Cal Tampanada, que era propietat de Josep Fontdevila. A Gósol, Picasso va experimentar una transformació i durant aquest període va canviar de paleta, de traç i de ritme compositiu. Els seus models van ser Fernande Olivier (la seva parella d’aleshores), el poble, la gent de la zona, les vaques i els cavalls. L’any 2006 es va celebrar el centenari de la seva estada a Gósol.

Centre Gósol i Picasso, centre dedicat íntegrament a la figura de Pablo Picasso inaugurat el 4 de juny de 2011

Festes de Gósol

– El 15 d’agost és la Festa Major. Hi ha una dansa típica: el Ball de les Cosses. També es fa el ball de bastons, gegants i nans.

– El 20 de juliol és la festivitat de Santa Margarida, patrona de Gósol. Els gosolans ho celebren fent un aplec a l’ermita de Santa Margarida.

– La Festa del Segar (habitualment, el segon dissabte del mes d’agost) commemora el treball dels avantpassats de la població (s’utilitzen els estris de l’època).

– La llegenda diu que la nit de Sant Silvestre (31 de desembre) les bruixes es reuneixen al Pedraforca.

– El dia 31 d’octubre és la Fira de Tots Sants (hi ha marxants i exposició ramadera)

– Per Pasqua es canten les Caramelles pels carrers de la vila.

Com arribar-hi

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”42.237,1.66032{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Lloc per gaudir el silenci del llibre de Cecília Lorenzo

Museu Picasso

Gósol

Fotos:

Clica a sobre la foto i les veus totes

Gósul (24)

Clica  els enllaços

Fotos dels Ajuntaments de la Comarca 

Esglésies de la Comarca

Pàgines web.

Pàgina web de l’ajuntament

Un pensament sobre “Gósol

  1. Pots afegir descripcions de bestiari festiu, drac bastons colla de castells, i si fas afotus molt mes didàctic i gràfic,salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.