Hostalets de Pierola

Hostalets de Pierola,Els (Vistes de Montserrat) (2)

Els Hostalets de Pierola és un poble de la Comarca de l’Anoia (Barcelona)

Visitem Els Hostalets  el 13 de Març de 2013 també passem per Piera i Capellades

Dades del municipi

Gentilici Pierolenc, pierolenca
Superfície 33,49 km²
Altitud 474 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
2.897 hab.
86,5 hab/km²

Breu Historia del poble municipi

La història dels Hostalets de Pierola la podem dividir en 4 grans etapes. Aquestes són: Pierola (945-1698), formació i creixement del nucli dels Hostalets (1595-1868), de la crisi de la Fil·loxera a la guerra civil (1870-1976) i la història que està per fer (s. XIX).Br>
1. Pierola:

La primera referència que es té de Pierola és una menció de l’any 945. En aquella època per referir-s’hi es feia servir el topònim Apierola. Aquesta paraula d’origen llatí designa un indret on eren abundants els eixams d’abelles.

No és fins al 998 que la documentació esmenta l’existència d’un Castell dins el terme de Pierola. Aquest castell, era una més de les moltes construccions defensives aixecades en aquesta època en aquest sector de la frontera amb els territoris controlats pels sarraïns. A partir de referències posteriors s’ha pogut situar el castell de Pierola en el petit turó que s’alça al costat mateix de l’actual masoveria de can Palomes, al peu de l’imponent barranc conegut com a torrent del duc. En l’esmentat indret es poden trobar nombroses restes de materials d’aquesta antiga edificació i la part baixa d’un dels murs.

D’aquesta mateixa època data l’església de Pierola. Sabem que ja existia 1060 i malgrat el seu avançat estat de ruïna actual es pot deduir de les restes que encara es conserven que va ser edificada seguint l’estil romànic. Destaca el seu campanar de planta quadrada.

El castell de Pierola va pertànyer als comtes de Barcelona fins que al 1063 Ramon Berenguer I el cedí al vescomte Udalard a canvi del castell de Piera. Pierola quedà sota el domini vescomtal, fins que l’any 1286 el rei Alfons II concedí a Asbert de Mediona, un dels seus homes de confiança, el títol de baró de Pierola. La baronia de Pierola passà per diverses famílies nobiliàries catalanes fins que el 1698 fou comprada pel gran comerciant barceloní Pau Ignasi de Dalmases i Ros (1670-1718), primer marquès de Vilallonga i famós erudit. Dalmases va tenir una molt rellevant actuació diplomàtica durant la Guerra de Successió, davant del govern britànic, cencant-ne el suport a favor de la causa dels catalans.

Cliqueu i Vegeu-ne més

Festa Major

La Festa Major és la festa grossa dels Hostalets de Pierola . Es celebra tradicionalment a l’entorn de Sant Jaume, el 25 de juliol, tot i que el patró de la població al qual està dedicada l’església sigui Sant Pere. Molt probablement es va variar les dates festives per ajustar-les al cicle de treball del camp. Per Sant Pere els pagesos estaven en plena activitat i era el moment de la sega i el batre i no estaven per festes; en canvi per Sant Jaume el ritme frenètic a les eres i el treball de recollir el gra i guardar la palla a les pallisses ja havia acabat i els homes i les dones del poble i masos veïns ja podien destinar el seu temps a l’esbarjo i la disbauxa de la seva Festa Major.

Com arribar-hi

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”hostalets de pierola catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos 

Clica la foto

Hostalets de Pierola,Els (39)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

 Pàgines web

Lloc web oficial de l’Ajuntament

Patrimoni històric i monumental d’Hostalets de Pierola

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.