Hostalets d’en Bas

Els Hostalets d´en Bas (10)

Hostalets d’en Bas és un poble del Municipi de La Vall d’en Bas Comarca la Garrotxa (Girona) el seu cap és Sant Esteve d’En Bas que és a on hi ha l’Ajuntament

Anem a Hostalets d’en Bas el 22 d’abril de 2011

El seu origen és al segle XVIII a partir d’un hostal o hostalet a la vora de l’antic camí ral que anava d’Olot a Vic.

En destaca el carrer Teixeda i les seves cases amb les balconades de fusta plenes de flors que ofereixen una imatge que ha estat reproduïda per gran quantitat de pintors i fotògrafs i que ha fet que el nucli fos declarat Monument Històrico-Artístic Nacional.

Dades del municipi

Gentilici Basenc, basenca
Superfície 90,82 km²
Altitud 510 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
2.931 hab.
32,27 hab/km²

Entitat de població

Habitants del municipi

A l’entrada del poble hi ha un monument als pagesos, obra de Modest Fluvià.

A les muntanyes del darrere, a les cingleres de Falgars, hi ha l’ermita de Sant Miquel de Castelló, d’una sola nau coberta amb volta de canó. Aquesta església era la capella de l’antic Castelló d’en Bas.

El municipi de la Vall d’en Bas es va crear l’any 1968 per la fusió dels antics municipis de Sant Esteve d’en Bas, Sant Privat d’en Bas, Joanetes i la Pinya. Amb la unificació es recuperava part de l’estructura de l’antic vescomtat de Bas, i es convertia en un dels municipis més grans de la comarca La concentració de terres agràries entre els pagesos de la vall -concentració parcel.lària- i la creació de la cooperativa d’agricultors, a principis dels anys 70, van donar un notable impuls a l’activitat agrícola de la zona, i van dibuixar l’actual traçat de carreteres que comuniquen els diversos nuclis de població i veïnats.

Però la Vall d’en Bas també és història, essent terra de remences. El municipi encara conserva la masia on va néixer el cabdill dels pagesos Francesc de Verntallat. Finalment cal esmentar, dos nuclis catalogats com a conjunts històrics-artístics, la Vila del Mallol, ubicada sobre un turó i que fou durant segles la capital administrativa del vescomtat de Bas, i el nucli d’hostalets d’en Bas, el qual té els seus origens en uns hostals situats al peu de l’antic cami ral que anava d’Olot a Vic.

Festa major

El 15 d’agost

Lloc de silenci

Hostalets d'en Bas

Fotos

Clica la foto i veus les del poble

Els Hostalets d´en Bas (4)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca 

Fotos  natura prov. Girona 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.