Altafulla

101107 Altafulla 014 (26)

Altafulla és un poble cap de municipi de la comarca del Tarragonès  (Tarragona)

visitem aquest poble el 27 d’octubre de 2010 aprofitant una actuació dels Bordegassos.

Dades del Municipi

Gentilici altafullenc, altafullenca
Pressupost 6.606.014,38 € (2009)[1]
Superfície 6,95 km²
Altitud 52 msnm
Població (2012[2])
• Densitat
4.835 hab.
695,68 hab/km²

Petita historia

Altafulla no apareix fins a l’Edat Mitjana (segle XI), quan es crea a redós del castell. Tanmateix, al terme municipal s’hi ha trobat restes prehistòriques i sobretot moltes restes romanes. Concretament, n’hi ha ruïnes de com a mínim quatre vil·les d’habitants rics de Tàrraco i tres pedreres romanes. Les excavacions demostren que aquesta zona va estar densament habitada entre els segles II aEC i VII EC. La vil·la més estudiada i excavada és la gran vil·la romana dels Munts, la qual ha merescut formar part del conjunt de Tàrraco declarat Patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

El 24 de gener de 1812, durant la Guerra del Francès, el Primer Exèrcit, manat pel baró d’Eroles és derrotat alcombat d’Altafulla pels generals Lamarque i Mathieu, governador militar de Barcelona.

 El castell es troba en molt bon estat de conservació ja que va estar reconstruït des d’uns plans del segle XV. És un edifici en forma de polígon irregular amb aspecte de fortalesa. Encara que l’interior s’ha canviat diverses vegades, conserva el pati original i una galeria renaixentista.

Als afores del poble es troba l’ermita de Sant Antoni. Es va construir en 1717 gràcies a les donacions realitzades per un pescador del poble. Com que no es disposava de diners per acabar l’obra, els pescadors es van comprometre a donar la setena part de les seves captures fins que l’ermita no estigués acabada.

A la zona coneguda com Els Munts es troben les restes d’una vila romana. Les excavacions es van iniciar al 1967 i s’han trobat nombroses peces que es conserven al Museu Arqueològic de Tarragona. Entre aquestes peces es troben algunes estatuetes de màrmol.

 

Festa major

Altafulla celebra la seva festa major l’11 de novembre, la festivitat de Sant Martí.

Llocs per gaudir el silenci

Lloc de silenci Altafulla

 Com arribar-hi
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Altafulla catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica a sobre la foto i les veus totes

Ajuntament Altafulla

Clica els enllaços per veure més fotos

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Llocs emblemàtics de la Comarca

Fotos per gaudir Natura de Catalunya

Veus les fotos de Natura amb pàg. sencera

Pàgines web d’interès

Pàgina web de l’Ajuntament

Patrimoni històric i artístic d’Altafulla

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.