Alp

Cérvol

Alp és un poble cap de municipi de la Comarca de la Cerdanya (Girona)

Gentilici Alpenc, alpenca
Superfície 44,19 km²
Altitud 1.158 msnm
Població (2012[3])
• Densitat
1.745 hab.
39,49 hab/km²

Alp és un municipi de la comarca de la Baixa Cerdanya. És el municipi més oriental de la Baixa Cerdanya i connecta amb el Ripollès per la Collada de Toses. Té una elevació de 1.159 m d’alçària, a la vall del riu d’Alp. S’estén des del pla fins la Collada de Toses. El municipi limita al N i NE amb el deFontanals de Cerdanya, mentre que pel sector alt de la vall ho forma amb Puigcerdà. És un municipi amb grans extensions de boscos a les muntanyes d’Alp, la Comella i el Saltèguet, encara que els boscos d’avets d’aquest lloc pertanyen a Puigcerdà des del segle XIV.

Aquest municipi de La Cerdanya limita al Nord i al nord-est amb els pobles d’Urtx i Queixans, i a dalt el pla de les Forques i el coll de Mercer, amb l’extrem meridional de Vilallobent.

Des del Coll de Mercer al coll de la Creu de Maians (a 1990 m. Per la serra de Saltèguet), el municipi d’Alp confronta amb Palau i Oceja (Alta Cerdanya) per mitjà de línia que també és frontera amb França. Des del coll de la creu de Maians el terme segueix la carena divisòria que, vers la collada de Toses (a 1880 metres) separa la Vall d’Alp de la Vall de Ribes (Ripollès).

El terme continua cap a ponent pel coll del Pla d’Anyella i, per la carena cap a Puigllençada (a 2409 m.), on des del cap de la Comella, baixa a travessar el torrent de Coll de Pal. Des d’aquí pel serrat de Comavella, el terme s’enfila cap a la Tosa d’Alp (a 2536 m.) on conflueixen els termes d’Alp, Bagà, Das i Urús, que han donat nom al pedró dels Quatre Batlles. De la Tosa, el terme baixa per la carena de la muntanya de la Pia i per la d’Alp a les portes de Das i envolta el faldar de la muntanya frec a frec amb el pla, on hi ha el poble d’Alp a la sortida de l’engorjat del riu d’Alp. Aquesta vall és drenada per la ribera d’Alp, afluent del riu Segre, que es forma ben a prop de l’estació de La Molina. El riu d’Alp l’ajuden les nombroses torrenteres que davallen de les muntanyes (com el Malniu, el Saltèguet, el torrent de la Molina i del Sitjar) i rep com a afluent principal per l’esquerra, el torrent de Segramorta.

A l’esquerra del riu emplaçada a la sortida de la Vall d’Alp hi ha la població més gran: Alp (1158 metres). A més d’aquesta població també trobem dos nuclis nascuts el segle passat gràcies a la potenciació del terme com a lloc de turisme d’hivern arran de la descoberta d’excel·lents pistes d’esquí: La Molina i Masella.

Malgrat ser un terme extremadament muntanyenc, Alp disposa d’una excel·lent xarxa de telecomunicacions: a Alp i a La Molina hi ha estacions de ferrocarril de Barcelona a Puigcerdà i la Tour de Carol i pel seu terme també passa la N-152 de Barcelona a Puigcerdà per la Collada de Toses. A més amb l’obertura del Túnel del Cadi (el 1984) s’ha creat un camí alternatiu que fa esquivar aquesta llarga carretera ondulant.

La vila d’Alp, tot i que ha crescut molt gràcies al turisme, ha sabut mantenir l’encant dels pobles amb els paràmetres de l’arquitectura pirinenca.

 

Festes i fires
Data d’inici: 28 de Juny
Data final: 30 de Juny
Web: webspobles.ddgi.cat/sites/alp/default.aspx

Com arribar-hi
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”alp catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

 

S’hi pot arribar amb ferrocarril, mitjançant l’estació Urtx-Alp de la línia Barcelona – Puigcerdà – la Tor de Querol. El terme municipal integra una petita part del Parc Natural Cadí-Moixeró i de la Reserva Nacional de Caça de la Cerdanya. Hi ha diferents refugis de muntanya com el des Pas de Roc, de la Pleta, de les Vaques, delsOcells, i el del Medi Rural. També hi passa un itinerari de gran recorregut (GR-4). Alp té al sud del seu terme dues estacions d’esports d’hivern: la Molina a llevant i Masella a ponent.

Fotos

Clica la Foto i les veus totes

Alp

 

Clica i les veus amb pantalla sencera

 

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Estacions de la Comarca

Fotos per gaudir la natura Catalana 

Pàgines web

Escuts i banderes de la Cerdanya.

Pàgina web de l’ajuntament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.