Lladurs

 

120822-4 Lladurs (3)

Lladurs és un poble municipi de la Comarca del Solsonès  (Lleida)

Visitem Lladurs el Agost de 2012 ja que estem de vacances al Port del Compte i fem tot el Solsonès

Aquí al Solsonès, ens crida l’atenció el fet que els municipis son grans i poc poblats, en general, hi ha municipis amb moltes masies i varis nuclis petis de població, en que el Ajuntament el trobem en un lloc i l’església en un altre. Com Riner que el Ajuntament el trobem a Solsona,  a les instal·lacions del Consell Comarcal.

Dades del Municipi

Gentilici Lladurenc, lladurenca
Superfície 128,0 km²
Altitud 834 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
180 hab.
1,41 hab/km²
Entitat de població Habitants (2006)
Lladurs 72
Llena, la 18
Montpol 46
Pla dels Roures, el 8
Terrassola 18
Timoneda 22
Torrents, els 23

Petita historia del Municipi

Lladurs, un municipi format per un extens terme (128,69 km2) amb una altitud que oscil·la entre els 700 i els 1.000 metres.

La seva població, 224 habitants (padró 2008), es troba íntegrament disseminada en masies. Aquesta zona encara manté la pagesia, és per això que ens trobem un paisatge en mosaic, imponents boscos intercalats per camps, pastures i prats amb relleus abruptes, valls engorjades, rius i cims alterosos. Lladurs amaga una cultura, un folklore i un art milenaris que ben segur us sorprendrà.

El poblament hi és antiquíssim tal i com ho testimonia les primeres notícies documentades, que es remunten al Neolític. Des d’aleshores fins ara han passat nombrosos pobladors, ibers, romans, gots, nobles feudals… que han anat perfilant el municipi fina a l’actualitat. El relleu muntanyenc i trencat de la zona ha condicionat un paper peculiari reiterat al llarg de la història, un lloc de refugi: en època medieval com a refugi de cristians contra musulmans; en època moderna, dels drets del país contra les imposicions borbòniques; i en època contemporània, de la guerrilla contra la invasió francesa i dels furs tradicionals carlins contra el liberalisme. Històricament, aquest relleu d’accés difícil també ha definit un municipi poc poblat i sovint molt desconegut on s’ha establert la pagesia i les masoveries i on resideix una població totalment disseminada.

Les característiques geogràfiques de la zona permeten realitzar caminades de gran bellesa i altres esports com la bicicleta, el descens de barrancs, golf de muntanya, pesca o caça. Lladurs és atrevesat pel GR-7, el Camí dels Bons Homes i l’antic Camí Ramader, a més, us proposem diferents rutes per a la zona per conèixer la riquesa del nostre patrimoni artístic i natural.

Lladurs compta amb una tradició i un folklore popular que conserva el seu caràcter propi.

Les diferents cases rurals us garantiran gaudir de la tranquil·litat i bellesa de cada racó. 3 restaurants, situats a cada extrem del municipi, garanteixen un bon plat a taula al viatjant.

Festes

Festa major: últim diumenge de Juliol

Web de les festes del municipi 

 

Com arribar-hi
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”lladurs catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica hi veus les del Poble

120822-4 Lladurs (10)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Esglésies Romàniques

Pàgines web

Llista de masies de Lladurs.

Consell Comarcal del Solsonès

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.