Castellar de N’ug

Castellar de N'Hug  (Vistes del Poble) (2)

 

Castellar de N’ug és un Poble Municipi de la Comarca del Berguedà (Barcelona)

A Castellar de N’Ug hi anem el 9 de Gener de 2011 juntament amb Cercs, Guardiola de Berguedà ja que estem a Bagà uns dies. 

Aquí a Castellar de N’Ug és molt conegut per el concurs de Gossos de Tura que es celebra el primer cap de setmana d’agost

Dades del Municipi

Gentilici Castellanès, castellanesa
Superfície 47,12 km²
Altitud 1.395 msnm
Població (2013[1])
• Densitat
166 hab.
3,52 hab/km²

Breu historia del Municipi

Al N, limita amb la línia de crestes que separa la capçalera del Llobregat de la conca del Rigard, terme municipal de Toses, i l’Arija el separa del terme de Gombrèn a l’E. També limita per l’extrem nord-occidental amb la Baixa Cerdanya (municipi d’Alp). Per la banda de la comarca del Berguedà, limita amb Bagà i Guardiola de Berguedà a l’W i, amb la Pobla de Lillet, pel S.

 A més del poble de Castellar de n’Hug, el terme comprèn l’antic veïnat de Sant Vicenç de Rus, a la confluència de la riera de Rus amb el Llobregat. També hi ha, a tocar de Castellar, els bar ris de l’Erola i la Ribera, el nucli de la Soleia, a l’E de Castellar, i, més al S, el de Can Ros, format per mitja dotzena de cases encarades a migjorn. Un altre nucli és el Clot del Moro, on hi ha les instal·lacions d’una antiga fàbrica de ciment, ara Museu del Ciment, i alguna de les seves dependències.
 

 El nom de Castellar de n’Hug ha estat objecte de discussions pel que es refereix a la segona part del topònim. La grafia actual fou adoptada en una època relativament recent, admetent com a certa la suposició que es referia a un personatge històric de nom Hug (Hug de Mataplana, per exemple). Però hi ha proves documentals que semblen indicar que, en realitat, aquest nom prové de nuce (nuc, en català), mot que indica corrent o origen d’un corrent d’aigua, i que es podria referir molt probablement a les fonts del Llobregat, que originen aquest riu dintre el terme municipal.

 El terme municipal és atravessat per una carretera local que comunica la Pobla de Lillet amb la Baixa Cerdanya.
 

El territori d’aquest municipi és molt accidentat i té elevacions considerables al N, com el tossal de Rus (2 113 m), al NW, i el tossal de la Pleta Roja (2 031 m). De N a S el territori perd altitud; el poble és situat a 1 395 m i una mica més al S l’altitud oscil·la entorn dels 1 200 m. La serra de Moreu, al SE del terme, arriba, però, als 1 559 m i, al SW, el Montderm ateny també una altitud semblant (1 530 m).

 

 

Les fonts del Llobregat, al terme de Castellar de N’Hug
Dins el terme hi ha les fonts del Llobregat , situades a mig quilòmetre, aproximadament,del poble, per la banda de ponent. És un indret molt visitat per turistes i grups d’excursionistes. La resta de la xarxa fluvial és formada per torrents i bar rancs de poca importància i de curs irregular i per l’Arija, que neix al terme municipal de Gombrèn, a tocar del límit oriental del terme de Castellar, el qual segueix després durant un llarg trajecte.

El Poble

El poble de Castellar de n’Hug (1 395 m d’altitud i 221 h el 2007) té una situació excel·lent, ja que és a recer d’uns espadats rocosos, els Balços, que el protegeixen dels vents del N. Del replà on es troba el poble el terreny davalla esglaonadament cap a la vall de l’incipient Llobregat. Al segle XIX, el poble havia esdevingut famós com a centre de contrabandistes.

 El nucli antic del poble s’aplega a l’entorn de l’església parroquial de Santa Maria, al peu de l’antic castell. El castell era situat on avui hi ha Cal Tòfol, dalt d’un espadat encinglerat als Balços; és documentat des del segle X i al llarg de tota l’època medieval. El nucli urbà està molt ben conservat.
 

L’edifici més destacat del poble és l’església parroquial de Santa Maria. Malauradament, de l’església romànica bastida al segle XI resta només la nau fins al creuer, amb la volta, i el campanar, una torre sòlida, quadrada, amb finestres cobertes per uns arcs adovellats de mig punt. També ho és la porta d’entrada, austera, amb doble arc adovellat de mig punt degradat. La porta, de fusta, molt deteriorada, conserva una elegant ferramenta. S’integra molt bé a l’entorn urbanístic del poble l’edifici de l’ajuntament, construït el 1920 i que reprodueix l’esquema d’un castell amb torre i merlets, de clara influència neoromànica. El 1985 s’inaugurà al peu de la carretera que va de Castellar de n’Hug al pla d’Anyella, dalt d’un petit turó, un monument al gos d’atura, obra de l’escultor Emili Armengol. L’any 1984 el Ministeri de Turisme va premiar la tasca de recuperació i conservació duta a terme al poble, qualificant-lo com un dels pobles més bells de l Estat espanyol.

 Pel que fa als equipaments culturals del poble destaca el Museu del Transports i el Museu del Ciment Asland, situat al Clot del Moro, i el Museu del Pastor. Entre les festes del municipi sobresurt el Concurs Internacional de Gossos d’Atura, que es realitza cada any l’últim diumenge d’agost i aplega els millors pastors d’ambdues bandes del Pirineus amb els seus respectius gossos. El concurs consisteix en dues proves puntuables: una d’obediència del gos i una altra de treball amb ovelles. Aquest concurs fou creat a Ribes de Freser, però els germans Josep i Joan Armengou de Cal Fanxicó, amb el suport de l’ajuntament, l’implantaren a Castellar de n’Hug, on s’organitza des del 1961.

Festes

La festa major se celebra el 29 de setembre, per Sant Miquel, i s’hi dansa el ball cerdà. El 24 de juny, per Sant Joan, té lloc l’anomenada festa major petita amb un aplec a l’església de Sant Joan de Cornudell.

Al final de juliol l’Ajuntament de Castellar, l’Escola de Música de Barcelona i els germans Claret organitzen una estada curset de música durant 15 dies; per la Mare de Déu d’Agost, del 15 al 20 d’agost, se celebren actes diversos dins del marc de la festadel turisme, i el tercer diumenge d’agost té lloc el cicle de concerts de cant coral Comte Arnau.

Llocs de silenci del llibre de Cecília Lorenzo

Castellar de n'Hug

Com arribar-hi
[google-map-v3 shortcodeid=”91efcb97″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”castellar de nug{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica la foto i veus les del poble

Castellar de N'Hug  (31)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Pàgines web.

Ajuntament

Pàgina web oficial del Concurs Internacional de Gossos d’atura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.