Deltebre

Deltebre (Pànoràmiques de la platge) (8)

Deltebre és un poble cap de  municipi de Baix Ebre (Tarragona)

Anem a Deltebre a l’Agost de 2013 ja que passem les vacances a Tortosa i visitem les Comarques de Baix Ebre i el Montsià

Gentilici Deltebrenc, deltebrenca
Superfície 107,4 km²
Altitud msnm
Població (2012[1])
  • Densitat
12.316 hab.
114,67 hab/km²

Deltebre és un municipi de la comarca del Baix Ebre. És el municipi més extens del delta de l’Ebre. Està format per l’agregació de les poblacions de Jesús i Maria i La Cava, que es van separar del municipi de Tortosa el 20 de maig de 1977.

Petita historia

Dins dels límits del seu terme municipal es troben tres espais d’interès natural: la punta del Fangar –amb el port i la platja homònims–, la llacuna del Canal Vell i el Garxal.

Deltebre és el punt més proper a la desembocadura de l’Ebre on es pot travessar el riu amb automòbil, gràcies al transbordador que uneix aquesta població amb Sant Jaume d’Enveja. Actualment s’està construint un pont que unirà ambdós municipis.

Deltebre està agermanat amb el municipi de Reinosa (Cantàbria), localitat situada a tres quilòmetres d’on naix el riu Ebre, a Fontibre.

Deltebre és un municipi extens i pla. Per aquest motiu és habitual que gent de totes les edats utilitzi la bicicleta com a mitjà de transport. A principi del segle XX, s’utilitzà com a línia entre Tortosa i, la Cava i Jesús i Maria Lo Carrilet de la Cava.

Festes 

Festa major és celebra el 15 d’Agost

FESTA DE LA SEGA DE L’ARRÒS A DELTEBRE

“El segar era l’activitat més laboriosa de quantes es realitzaven als arrossars. Començava a l’agost amb els arrossos més primerencs i s’acabava quan es podia. Depenia dels temporals, de les dificultats i de la quantitat de gent disponible.En el moment de segar es desplaçava al Delta gent de tota la Mediterrània. Colles i colles de segadors que arribaven amb el Carrilet, amb les bicicletes enganxades als suports que portaven els vagons fora; de vegades les bicicletes no cabien i les portaven en vagons de càrrega: era tot un espectacle. Masos, masets, casetes, barraques i, fins i tot, els pallers, s’omplien d’homes que venien a segar. El Delta es convertia en un formiguer de personesEn la tasca de segar, cal nomenar la figura de l’aiguader que era el que portava l’aigua als segadors, ja que era una tasca dura i provocava molta deshidratació. Preferentment eren nens, dones o algun home gran.Al segar, per evitar que l’aigua toqués les espigues, es deixaven els arrossars amb molt poca aigua i era possible, amb una mica d’habilitat, agafar trenques amb les mans, feina a la que es dedicaven amb molta cura, quasi bé tots els nens del poble

Com arribar-hi
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”deltebre catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Deltebre ( Platge de la marquesa i punta del Fangar)

 

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Llocs interès històric de la comarca 

Fotos per gaudir natura prov. Tarragona

Pàgines web.

Escuts i banderes del Baix Ebre

Pàgina web de l’Ajuntament

Un pensament sobre “Deltebre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.