Durro

110809-1 Durro (4)

Durro és un poble del Municipi de la Vall de Boí de la Comarca Alta Ribagorça (Lleida)

A Durro hi anem el 9 d’Agost de 2011 i fem tota la Vall de Boí ja que estem de vacances a Casa d’Arro “Casa de colònies dels PP Franciscns,que està al Pont de Suert.

Val molt a la pena perdra’t per aquesta vall i gaudir de les vistes i el Romànic

El Municipi

La Vall de Boí és un municipi de la comarca de l’Alta Ribagorça el centre del qual és la vall de Boí, que dóna nom al municipi. És un conjunt de valls i serralades de la part nord-oriental de la comarca, de la qual n’és el municipi més extens, entre la Vall de Barravés i la Vall Fosca.

La Vall de Boí és un municipi format per vuit petits nuclis de població, coneguda arreu pel seu important patrimoni natural i cultural.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el balneari de Caldes de Boí o les pistes d’esquí de Boí Taüll Resort són, juntament amb el conjunt d’esglésies romàniques declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, els prinicipals atractius turístics de la Vall.

Durro

Fins al 1965 havia estat municipi independent. Aquell any fou unit a Barruera, i, ja en la nova unitat administrativa, canvià el nom el 1996 pel de la Vall de Boí.

Es diu que és el poble més ben guardat de la Vall i el que més preserva el seu esperit. Darrere la fesomia de cases de pedra, carrers costeruts i construccions romàniques, manté l’estructura urbana intacta d’un poble medieval.

Festes 

Els rituals del foc han arribat als nostres dies i se celebren cada any la primera quinzena de juny (malgrat que als altres pobles de la vall se celebra en dates diferents).

Quan s’acosta la data, el jovent del poble tala set o vuit pins alts i bastant frondosos del “Pinar” i els planten a la plana de Sant Quirc, al cap de la muntanya. D’això se’n diu “plantar el faro”, el dia de córrer les falles, s’encendrà i serà visible des de llargues distàncies pels habitants de la vall i del poble.

Les falles es fan amb autèntica teia de pi i s’uneixen amb un mànec de freixe o avellaner amb aram i puntes. Hi ha una varietat de falles anomenades “rentines” que són teies d’una sola peça. Normalment són fetes pels destres del poble, que se situen al “Mallador del Salze” una setmana abans i comencen a tallar i a fabricar-ne per a tot aquell qui en demana.

La baixada de falles per la muntanya sol durar de vint minuts a mitja hora. Cada participant, després d’haver resat un pare nostre i haver fet un traguinyol de vi, encén la seva falla al “faro” i comença el trajecte guiat pel fadrí major, amb les torxes flamejants, que creen rius de foc per la muntanya fins acabar fent cap a la plaça del poble. La festa s’acaba encenent una altra foguera al poble (on s’hi acaben de consumir les falles) i fent ball i xerinola a “l’Estudi”.

Festes de Durro Baixada de falles

Com arribar-hi
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”durro catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica la foto i les veus

110809 -3 Durro (54)

 Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Esglésies Romàniques de Catalunya

Fotos per gaudir natura prov. Girona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.