Espluga de Francolí

L' Espluga de Francolí (14)

L’Espluga de Francolí és una Vila i Municipi de la Comarca de la Conca de Barberà (Tarragona)

Visitem l’Espluga el 11 de Juny de 2011 a ‘Espluga de Francolí hi ha dues Esglésies a la mateixa plaça. La Nova i la Vella i també hi trobem el naixement del Francolí. A l’ermita de Sant Miquel si pot passar tot el dia ja que hi ha barbacoes i lloc per gaudir-hi una bona estona.

Dades del Municipi

Gentilici Espluguí, espluguina
Superfície 57,04 km²
Altitud 411 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
3.913 hab.
68,6 hab/km²
   

Petita historia

El nom de la vila prové del llatí spelunca (“espluga, cova”), mot amb què ja era coneguda al segle XI, en referència a les nombroses balmes i cavitats dels voltants de la vila, entre les quals la cova de la Font Major, per on discorre sota terra el riu Francolí, descoberta per casualitat el 1853 i que avui es pot visitar, juntament amb el museu adjacent que s’hi ha instal·lat. És la màxima atracció turística de l’Espluga.

El seu terme, tallat transversalment pel riu de Milans i el Francolí, té dues parts perfectament diferenciades: la zona del Bosc i peu del Bosc, i la zona de la Serra i el Reguer. El Bosc s’alça majestuós a la part sud del terme, coronat per les cingleres del coll d’en Sègol, de les Cent Fonts i l’Aigüeta. Els seus vessants es troben recoberts d’un mantell de vegetació composta, segons l’altitud, per pinedes, alzinars i el bosc caducifoli de les Cent Fonts, on sovintegen els traços del senglar, la geneta i la guineu, precedits a la nit del cant del gall carboner. Mentre, els xops i els freixes de ribera van marcant la trajectòria del barranc de la Trinitat fins a agermanar-se amb el Francolí.

Al bell mig d’aquests paratges descobrirem l’ermita de la Santíssima Trinitat, petit refugi d’espiritualitat i devoció espluguina immers dins el gran santuari de la natura. Frondositat i bellesa envaeixen l’esperit del caminant.

El paisatge vegetal que caracteritza el Reguer i la plana és completament diferent: daurats camps de sembrats, alternant amb la verdor de les vinyes a l’estiu, defineixen en poques pinzellades el paisatge agrícola de l’Espluga, a la vegada que ens evoquen l’esforç de l’home per extreure d’aquests camps el seu sosteniment durant segles.

El passat camperol de la vila pren vida amb la semblança dels agonitzants masos, com el del mas d’en Xup, que en altres temps poblaren el terme.

Festes i fires

Festa Major

Últim  divendres del mes de Juliol “comença dijous” 

Fira

A l’Espluga de Francolí s’hi celebra la Fira de Sant Vicenç, amb una història de gairebé 450 anys.

Clica el enllaç per veure totes les festes de la vila

Com arribar-hi
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”espluga de francoli catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica la foto i les veus totes

Naixament del Francolí

 

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca 

Esglésies de la Comarca

Castells i ermites de la Comarca

Pàgines web

Pàgina web de l’Ajuntament

Escuts i banderes de la Conca de Barberà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.