Font-rubí

Creu de Font-Rubí

Font-rubí és un poble municipi de la comarca de l’Alt Penedès (Barcelona) amb capital a Guardiola de Font-rubí

Anem a Font-rubí el 28 de novembre de 2010 i vaig poder recordar vells temps. Aquí hi feiem les colònies del moviment juvenil de la Parròquia de la Geltrú també podem dir que aquí vàrem fer els primers “pinitos” castellers  amb una festa major improvisada. Fou a partir d’aquí que el any següent  comencem assajos  i el 23 d’abril de 1972 fem la primera actuació a la plaça de la vila Vilanovina els Bordegassos.

Font-rubí es troba en un paratge natural privilegiat, amb terres de conreu, principalment vinyes, camp, oliveres, envoltat de muntanyes amb importants extensions de bosc, nombroses fonts naturals i sota l’atenta mirada de la serralada de Montserrat.

Dades del Municipi

Gentilici Font-rubinenc, font-rubinenca
Superfície 37,17 km²
Altitud 319 msnm
Població (2012[1])
  • Densitat
1.437 hab.
38,66 hab/km²

L’origen històric del terme és el castell de Font-rubí, situat al puig del Castellot (791 m d’altitud). Fou un lloc de vigilància del proper Coll de la Barraca, pas entre la Segarra i la plana Penedesenca.

El castell és documentat el 983; de domini comtal, fou cedit en feu a la família Queralt. El castell era de jurisdicció reial fins que a la fi del segle XIV Joan I va vendre el castell i terme de Font-rubí a Pere Febrer i d’aquest passà a diverses altres mans. El castell de Font-rubí esdevingué centre de la baronia de Font-rúbia (dita antigament de Font-rubí i coneguda també com a baronia de Grabuac).

El castell de Font-rubí fou destruït immediatament després de la Guerra de Successió. Durant la Guerra Civil, el municipi canvià temporalment el seu nom pel de Guardiola del Penedès.

Prop del Castell trobem l’església de Sant Pere i Sant Feliu, d’origen romànic, però molt transformada posteriorment, pertanyé a la canònica de Santa Maria de Solsona.

Festes:

Sant Vicenç, patró de Font-rubí i Festa Major d’Hivern.

Per la celebració de les Festes de Sant Vicenç, tradicionalment es fa una sardinada popular. Els darrers anys d’està portant a terme a l’entorn de l’Agrobotiga Cal Cintet.

Festa major:

15 d’agost.

Els actes tradicionalment es concentren des del dia 14 fins al 17 d’agost. Destaquen la cercavila de balls populars de Font-rubí, balls, teatre, concert jove i Final de festa amb l’Orquestra Maravella en la que se celebra la Festa del cava.

Com arribar-hi
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”font-rubí catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos 

Clica la foto i veus les del poble

Església i Rectoría (Casa de Colònies)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Estacions i Creus de terme de la Comarca

Pàgines web

Pàgina web de l’Ajuntament

Escuts i banderes de l’Alt Penedès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.