Ogassa

Ogassa ( vaques)

Ogassa és una vila cap de municipi de la Comarca del Ripollès (Girona)

Hi anem el 17 de setembre de 2011 Aquí a prop, hi ha un gorg per veure. El gorg de la Malatosca. Des de la estació de Via verda de Sant Joan de les Abadesses, hi ha un camí de baixada que porta al gorg.

Dades del Municipi

Gentilici Ogassenc, ogassenca
Superfície 45,2 km²
Altitud 1.320 msnm
Població (2013[1])
• Densitat
248 hab.
5,49 hab/km²

 

Entitat de població Habitants
Ogassa 143
Sant Julià de Saltor 16
Sant Martí d’Ogassa 24
Sant Martí de Surroca 24
Ca l’Enric 15
les Costes 3
Prat del Pinter 23
el Taller 3
Dades: 2011. Font: Idescat

Petita historia del Municipi

El municipi d’Ogassa, adscrit a la província de Girona, està al bell mig de la comarca del Ripollès. Limita amb els pobles de Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll i Campdevànol.

El seu caràcter totalment muntanyós fa que la seva altitud respecte al nivell del mar oscil·li entre els 2.035 m de la muntanya de la Taga i els 800 – 900 m de les fondalades que hi ha a la part baixa del municipi.

Aquest està format per 5 veïnats: Sant Martí de Surroca, Sant Martí d’Ogassa, Surroca de Baix, Sant Julià de Saltor i Santa Maria de Vidabona.

Els nuclis més importants són Surroca de Baix i el barri del Prat del Pinter. La capital és Ogassa, situada al nucli de Surroca de Baix.

La primera menció del castell de Pena es troba a l’acta de consagració de l’església de Sant Martí d’Ogassa de l’any 1024.

Les mines de carbó de Surroca, que es començaren a explotar des de finals del s. XVIII, foren determinants perquè el ferrocarril arribés al Ripollès l’any 1880, a fi de traslladar ràpidament el mineral cap a Barcelona. Les explotacions assoliren la seva màxima esplendor entre finals del s. XIX, i la primera meitat del s. XX. Bona prova d’aquesta prosperitat econòmica en són els 1578 habitants que tenia el municipi d’Ogassa l’any 1900. Tot i disminuir gradualment el nombre de tones extretes de carbó, les mines van restar actives fins l’any 1967 que es van tancar. Actualment, se’n poden visitar algunes.

Què visitar?

Església de St. Martí Surroca: segle XI. Restaurada.

Església de St. Martí d’Ogassa: segle X.

Festes:

Festa Major:        1er cap de setmana de desembre.
Sta. Bàrbara,     patrona dels miners: sardanes i balls populars

Festa del miner. Últim diumenge de maig :    Ofici, cassolet del miner i sardanes.

 St. Martí d’Ogassa.    2n cap de setmana de juliol:    Sardanes, ofici, ball de tarda, costellada popular:

Festa de la Germandat.   2n cap de setmana d’agost:    Balls, sardanes i jocs de cucanya.

Dia de St. Martí de Surroca.   2n cap de setmana de novembre:

Com arribar-hi

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”ogassa catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica la Foto i veus les del poble

Ogassa (Església de Sant Miquel) (4)

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Esglésies Romàniques

Pàgina web.

Pàgina web de l’Ajuntament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.