Olesa de Bonesvalls

 

Olesa de Bonesvalls (PLaca Antiga) Olesa de Bonesvalls és un poble cap de municipi de la Comarca de l’Alt Penedès (Barcelona)

A Olesa de Bonesvalls hi anem el 5 de desembre de 2011. També  fem Olivella.  Aquí a Olesa, hi passem per anar a Montserrat a peu, i es arribem al avenc de l’Esquerrà que està dins el terme del Municipi.

Dades del Municipi

Gentilici Olesà, olesana
Superfície 30,79 km²
Altitud 265 msnm
Població (2013[1]) • Densitat 1.720 hab.

 

Entitat de població Habitants
Ca n’Olivella 508
Can Costa 79
Can Morgades 178
Can Xacó 116
Olesa de Bonesvalls 440
Pla del Pèlec 428
Puig de Vidró 13
Dades: 2011. Font: Idescat

Breu historia de Olesa de Bonesvalls

 El poble es va començar a formar al segle X a ponent del castell de termenat de Cervelló, una fortalesa encarregada de defensar el camí de l’Ordal. Una d’aquestes cases rebia el nom d’Osevesa, que, podria ser l’origen del topònim d’Olesa.

Arran de la consagració de l’església de Sant Esteve de Cervelló, Olesa apareix citada amb freqüència durant el segle XIII. En aquestes citacions s’esmenta l’església de Sant Joan d’Olesa envoltada d’un petit nucli de cases.

L’any 1262, Guillem de Cervelló cita en el seu testament la voluntat de construir un hospital al terme d’Olesa de Begues, al costat del camí ral. Va escollir Olesa per les condicions ideals i saludables del lloc. Envoltat de muntanyes, poca humitat…. Per aquesta raó se li donà el nom de Hospitalis de Bonis Valius (de les bones valls)

A mitjans del segle XIV es va enllestir la nau de l’hospital, la torre i la muralla. L’Hospital encara es conserva avui dia. Aquest hospital atenia i curava els pobres, els pelegrins i viatgers.

La situació estratègica d’Olesa com a lloc de pas també tingué la seva importància en èpoques de conflictes. Així l’Hospital va servir d’emplaçament clau per les forces de la Generalitat per assetjar el castell d’Eramprunyà, durant la guerra contra Joan II, entre 1462 i 1472.

La immigració occitana del segle XVI i XVII va fer créixer el nombre d’habitants d’Olesa, com a molts altres indrets de Catalunya. Els cognoms occitans que apareixen en els documents sacramentals així ho demostren.

En els segles posteriors el poble es veu afectat per diverses epidèmies, guerres i plagues. No obstant això la població es manté.

Quan, al segle XIX, es va construir la carretera del Port de l’Ordal que uneix Vilafranca amb Barcelona, Olesa deixà de ser lloc de pas obligat. El camí ral quedà obsolet i l’hospital va perdre interès.

Olesa seguia sent un petit emplaçament rural i, al segle XIX, Madoz la descriu en el seu Diccionari com a productora de blat, vi, llegums i fruiters. L’extensió de vinyes ocupà durant aquesta època gran quantitat d’hectàrees ocupades per antics alzinars i garrigues fins a l’aparició de la fil·loxera.

Als anys 60 es van començar a construir les actuals urbanitzacions que no han parat de créixer

Festa Major

Es celebra el 19 i 20 de Juliol

Com arribar-hi

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”olesa de bonesvalls catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Llocs de silenci del llibre de Cecília Lorenzo

Foto de l’hospital de Cervelló

Olesa de Bonesvalls - Hospital de CervellóOlesa de Bonesvalls

Fotos

Clica la foto i veus les del poble

Olesa de Bonesvalls Mulasa (Barraca de Pastor) (2)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Estacions i Creus de terme de la Comarca

Pàgina web.

Pàgina web de l’Ajuntament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.