La Pobla de Lillet

La Pobla de Lillet (3)

La Pobla de Lillet és un municipi de la Comarca del Berguedà (Barcelona)

A La Pobla de Lillet hi anem el 9 de gener de 2011 també anem a veure, les fonts del Llobregat, que és a on neix el riu . Lloc que has de veure si vens per aquesta zona. 

Dades del municipi

Gentilici Pobletà, pobletana
Superfície 51,45 km²
Altitud 843 msnm
Població (2013[1])
• Densitat
1.192 hab.
23,17 hab/km²

 Breu historia 

La Pobla de Lillet, municipi de l’Alt Berguedà emplaçat a 843 metres d’altitud, s’estén per les dues ribes del Llobregat, en la confluència d’aquest riu amb l’Arija i el Regatell. En època medieval, concretament al 1297, els Mataplana van concedir carta de llibertats i franqueses a tots aquells que s’establissin en un pujol que s’aixecava enmig de l’aiguabarreig dels tres rius esmentats anteriorment; iniciant-se així la construcció de La Pobla, amb el castell, la muralla i el Pont Vell, datat del s. XIV i que ha esdevingut un segell d’identitat del municipi ja que ens recorda un passat avui encara molt present.

L’ampli ventall d’atractius que el visitant pot trobar en aquest indret avarca diferents estils arquitectònics: els Jardins Artigas i el Xalet del Catllaràs, d’estil modernista i dissenyats per Antoni Gaudí; el Monestir de Santa Maria de Lillet, construït al s.IX i on s’hi observa romànic, gòtic, barroc i neoclàssic (fruit de les diferents transformacions que ha patit); la romànica Rotonda de Sant Miquel; el gòtic Santuari de Falgars i la barroca Església de Santa Maria de Lillet. Des dels seus orígens el municipi ha tingut un clar passat industrial que en l’actualitat rememorem gràcies al viatge amb el Tren del Ciment.

La meitat sud del municipi l’ocupa la Serra del Catllaràs, un entorn on hi podem gaudir de la natura en tota la seva plenitud i de les magnífiques vistes de la Vall de Lillet; és especialment recomanable visitar el Mirador del Roc de la Lluna des del qual es divisen les més espectaculars panoràmiques de l’Alt Berguedà.

 Aquesta darrera és interessant per l’existència de la torre del propietari i dels jardins, coneguts també amb el nom de parc de la Magnèsia, a mig camí del traçat que segueix el carrilet turístic que arriba al Clot del Moro. Aquest parc, que aprofita un engorjat rocós format per les aigües del Llobregat, va ser transformat totalment pels modernistes. Hom opina que Antoni Gaudí va rebre l’encàrrec de fer aquest jardí l’any 1905 quan va pujar al Coll del Moro amb Eusebi Güell i s’allotjaren a la torre del fabricant Artigas. En aquest trajecte cal esmentar l’interessant pont de ferro que fou construït l’any 1904 per La Maquinista Terrestre i Marítima, situat a uns 100 m de la darrera casa de la població i l’únic testimoni conservat de l’enginyeria del fer ro aplicada a la millora de les comunicacions. El parc s’ha restaurat i forma part del projecte de condicionament del Clot del Moro (Castellarde n’Hug) portat a terme pel Centre d’Estudis dels Ferrocarrils Industrials i Secundaris (CEFIS), que entre altres iniciatives inaugurà, el 2005, un carrilet turístic que uneix la Pobla de Lillet amb l’esmentada fàbrica de ciment, actual Museu del Ciment Asland.
 

El nucli antic es caracteritza pels seus carrers estrets i tortuosos, amb cases d’una antiguitat notable. Hi destaca una plaça molt tancada i amb porxos. Prop de la plaça hi ha l’església parroquial deSantaMariade la Pobla de Lillet, un edifici barroc del final del segle XVIII, obra de la família Morató de Vic, que treballà en l’obra arquitectònica i en el disseny de la portalada de ponent, un exemple decorat que reprodueix l’esquema dels retaules barrocs. Fou restaurada el 2005.

 

Al pla de la carretera, al llarg del riu, hi ha la nova casa de la vila, construïda en una plataforma damunt del Llobregat, i una petita plaça empedrada que ocupa l’espai comprès entre el Pont Vell i l’edifici de l’ajuntament, construïda el 1991. Aquest espai recorda força l’estil arquitectònic de Gaudí, amb baranes de pedra incrustada sobre el llit del Llobregat. Entre els monuments públics de la vila hi ha el dedicat a Eusebi Güell i Bacigalupi, comte de Güell, que va promoure molt la comarca.

Entre els equipaments culturals cal destacar la Casa de Cultura, fundada el 1984.

Festes,

Festa major del Roser.   el primer diumenge d’octubre.

la Festa en honor de Sant Isidre,   Al maig, el diumenge després del dia 15.

 la vigíliade la qual es fa una xocolatada.

 l’Esquellada per avisar als Reis d’Orient,    la Dansa de Falgars (d’origen medieval),    la Partida d’Escacs Vivent,    la Festa del Bolet i el Pessebre Vivent; entre moltes d’altres que omplen el calendari local de celebracions.

Llocs de silenci del llibre de Cecília lorenzo

escanear0001

 

Jardins Artigues

escanear0002

Com arribar-hi
[google-map-v3 shortcodeid=”38301106″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”La Poble de lillet catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

 Fotos

Clica la foto i veus les del poble

La Pobla de Lillet (Ajuntament) (2)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Pàgines web.

Pàgina web de l’Ajuntament

Escuts i banderes del Berguedà

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.