Torrelles de Foix

Torrelles de Foix 059 (9)

Torrelles de Foix és un Poble cap de municipi de la Comarca de l’Alt Penedès (Barcelona)

A Torrelles de Foix hi anem el 28 de novembre de 2011 fem també Sant Martí Sarroca i altres de Alt Penedès

Dades del municipi

Gentilici Torrellenc, torrellenca
Superfície 36,94 km²
Altitud 367 msnm
Població (2013[1])
• Densitat
2.360 hab.
63,89 hab/km²

Historia del municipi

El municipi de Torrelles de Foix és situat al NW de la comarca de l’Alt Penedès. D’una extensió de 36,67 km 2 , limita al N amb els termes de la Llacuna (Anoia) i de Font-rubí, a l’E amb Sant Martí Sarroca, al S amb el Montmell (Baix Penedès) i a l’W amb Pontons. Travessa el terme la carretera local que, sortint de Vilafranca del Penedès, passa pel poble de Torrelles de Foix i el comunica amb la AP-2. Comprèn el poble de Torrelles de Foix, la urbanització Can Coral i les caseries i veïnats de les Llombardes, Cal Via, la Berna, el Cosconar, el Mas Bertran, Can Croset, el Pany i la Plana de les Torres.

 El terme és accidentat al N per la Plana de Font-rubí (758 m), l’altiplà de les Llombardes (706 m) i els contraforts de la serra dels Esgavellats. A la banda deponent, a prop del límit amb Pontons, és notable el puig de les Torres (758 m) i, més avall, la Roca del Papiol (707 m), fita de quatre termes: Torrelles de Foix, Pontons, Aiguamúrcia (Alt Camp) i el Montmell (Baix Penedès), contraforts orientals de la serra del Montmell. El terme comprèn una bona part de la capçalera del riu de Foix i, també, la conca mitjana de la riera de Pontons, afluent del riu de Foix. Aquest neix al terme dela Llacuna, per dos braços, un al vessant sud de l’Espinagosa i l’altre, anomenat torrent de la Pollina, procedeix del Puig Castellar; ambdós rierols s’ajunten al terme deTorrelles. El riu de Foix —en un tram curt— passa pel terme de Pontons, a prop deMaspontons, fins que, després de recórrer els Molinots i el Molí de l’Horta, el curs entra de ple en el terme de Torrelles. Aigua avall travessa les gorges del riu de Foix i, en sortir-ne, rep per la dreta les aigües del torrent de Can Rossell, recollides, les unes i les altres, per la resclosa de Dosrius. El tossal de Foix (688 m) i el puig on hi hagué el castell de Foix (642 m) vetllen en aquest punt el curs del riu, des de la seva riba esquerra. Al sector oriental el terreny esdevé més planer i el riu de Foix penetra en terme de Sant Martí Sarroca, a prop de Cal Sisplau. La riera de Pontons, procedent del terme que li dóna el nom, entra al de Torrelles per la gorja del Mas de la Riera i, paral·lela al riu de Foix, assoleix terres més planes passat el pèlag de les Dous i rega algunes hortes al peu del poble de Torrelles de Foix, cap de municipi. Hom confon sovint la riera de Pontons amb el riu de Foix, pel fet que les aigües de la riera voregen Torrelles de Foix. Els dos cursos recullen gairebé la totalitat de les aigües pluvials del terme, a excepció de les que, pel torrent del Mas de les Comes, desguassen a la rierade Marmellar, que també és afluent del riu de Foix.
 

La part muntanyosa del terme pertany al període del Triàsic mitjà, caracteritzat pel predomini de calcàries sovint fossilíferes (muschelkalk), que temps enrere sdaprofitaren en algun forn de calç i sempre com a material de construcció. Abunden els fenòmens càrstics, amb coves i avencs, en alguna de les quals s’han fet troballes prehistòriques (coves del Pany i de la Masia, a prop del riu de Foix, amb materials del’eneolític).

El poble de Torrelles de Foix

El poble de Torrelles de Foix és situat en una petita plana (368 m d’altitud), a l’esquerra de la riera de Pontons. El 2005 tenia 1 321 h. L’església parroquial de Sant Genís va ser fundada a mitjan segle XVIII, ja que la parròquia antiga era ladeSantaMariade Foix. Des de la segona meitat del segle XVI els Peguera, senyors deFoix, hi tingueren un castell o casa senyorial, amb capella dedicada a la Mare de Déu del Roser. Del casal dels Peguera, només en queda un mur i algunes restes esparses al soterrani que hi ha a la casa que ocupa avui l’antic emplaçament. La capella del Roser, a la plaça de les Moreres, havia estat construïda al segle XVI i durant molt detemps s’utilitzà com a garatge; actualment acull la biblioteca municipal. A prop del poble, aigua amunt de la riera de Pontons, hi ha l’indret de le Dous, les aigües de les quals són ara aprofitades per a l’abastament del poble.

Festes

 La festa major s’escau per Sant Genís, el 25 d’agost.

Com arribar-hi  
[google-map-v3 shortcodeid=”590e6892″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”torrells de foix{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica la foto i veus les del poble

Torrelles de Foix  (Ajuntament) (2)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Estacions i creus de terme de la Comarca

Pàgina web.

Pàgina web de l’ajuntament

 Gran Enciclopèdia Catalana

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.