Belltall

Belltall (11)

Belltall és un poble del Municipi de Passanant Belltall Comarca Conca de Barberà (Tarragona)

A Belltall hi anem el 11 de juny de 2011 fem també Passanat Serral i Ferran

Dades del Municipi

Gentilici passanantí, -ina / belltallenc, -a
Superfície 27,33 km²
Altitud 714 msnm
Població (2013[1])
  • Densitat
149 hab.

 

Entitat de població Habitants
Belltall 90
Fonoll, el 9
Glorieta 6
Passanant 101
Pobla de Ferran, la 1
Sala de Comalats, la 2

 

Breu historia del municipi

És situat a la banda NW de la comarca, al sector meridional de Comalats, als primers altiplans meridionals de la plataforma segarrenca que s’aixeca per damunt de la Conca de Barberà estricta a través de la serra del Tallat, al sector de Belltall, amb una elevació que oscil·la entre els 700 i els 841 m. El terme confronta pel NE amb el de Vallfogona de Riucorb, per l’E amb Conesa, pel SE amb Forès, pel S amb Solivella i per l’W amb Vallbona de les Monges (a través del seu agregat de Rocallaura), en un petit sector amb Ciutadilla i amb Guimerà (a la partida de Relat de Baix, que en forma de coll d’ampolla s’endinsa en direcció S), els tres últims municipis pertanyents a la comarca de l’Urgell.

 Els altiplans segarrencs apareixen drenats per diversos afluents del Riu Corb que s’ajunten amb aquest riu als termes de Vallfogona, Guimerà i Ciutadilla: a la part ponentina el torrent de Forès, que, procedent d’aquest municipi, passa pel lloc del Fonoll i desemboca al Riu Corb amb el nom de torrent de Saniol, al terme de Vallfogona, al costat del Molí de la Cadena; iel torrent de Glorieta, que, procedent de la banda SO del terme, als estreps nord-orientals de la serra del Tallat, passa vora ellloc de Glorieta i rep gairebé al límit del terme de Guimerà les aigües del barranc de Belltall, el qual, procedent d’aquest lloc, neix al vessant septentrional de la serra del Tallat.
 

El municipi comprèn els poblets de Passanant, cap del terme, i de Belltall, a més dels llogarets o caserius de Glorieta, la Pobla de Ferran, la Sala de Comalats iel Fonoll ieldespoblat dels Vilars. Travessa el terme per la part occidental, en direcció S-N, la carretera C-14 entre Montblanc i Tàrrega; s’endinsa en el territori després de superarel coll de Belltall —que posa en comunicació la Conca estricta amb aquest sector de la plataforma segarrenca— i passa pel lloc de Belltall. La part central del terme és travessada per una carretera local que procedeix de Sarral, supera la plataforma segarrenca a través del coll de Forès i, deixant el lloc de la Sala de Comalats a la seva esquerra, passa per Passanant i s’uneix, a Ciutadilla, amb la C-14. Sengles trencalls d’aquesta carretera local comuniquen amb Belltall, la Sala, Glorieta i la Pobla de Ferran.

El Poble

A la part sud-occidental del terme de Passanant hi ha el poble de Belltall (772 m; 84 hel 2005). És situat a la part més meridional de Comalats, als contraforts de la plataforma segarrenca, a la banda septentrional de la serra de Forès. De l’antiga església romànica de Sant Pere de Belltall només resten els fonaments i les primeres filades de la paret lateral esquerra i de l’absis, perquè les seves pedres foren utilitzades en la construcció de l’actual, de la fi del segle XIX. Es conserva una bella creu de terme, probablement del segle XIV, a la vora de l’antic camí de Solivella. La població celebra la festa major a l’agost.

 Belltall és esmentat el 1030 amb el nom de Trullol de Comalats en les afrontacions del castell de Montclar. A mitjan segle XI devia posseir aquest territori la família Cervera, ja que el 1079 Hug Dalmau de Cervera concedia Belltall en alou a Mir Oromir, que al mateix temps rebia en feu el castell del Tallat. A la segona meitat del segle XII el lloc de Belltall era posseït per Ramon de Cervera, nét de l’esmentat Hug Dalmau; Ponç, germà del dit Ramon, també hi devia tenir alguns drets, ja que, el 1231, els seus successors Eliarda de Torroja iel seu fill Simó de Palau venien perpètuament a Guillem de Guardiolada, fill de l’esmentat Ramon, tot el domini, el dret i les accions que tenien en els castells i les viles de Belltall, ara tingut des de la segona meitat del segle XII per Guillem d’Aguilar iPere Arnau. Un descendent d’aquest últim, Serè de Montpalau, concedí als habitants el 19 de novembre de 1227, un privilegi de franquesa pel qual els exonerava dels mals usos d’eixorquia, intestia i cugucia, de la prestació del terç en les transmissions de propietats rústiques i urbanes i de la servitud d’espatlles de bous, vaques, vedells i cérvols. A més, concedia garanties per als vianants que es trobessin de pas a Belltall, per als seus diners i béns.
 

Un cop passat el lloc a l’orde dels hospitalers, el 1297, aquest adquirí per compra a Bertran de Belltall els drets de castlans successors de Serè de Montpalau. Al primer quart del segle XIV el gran prior de Catalunya vengué a violari els drets de l’Hospital al castell i lloc de Belltall als montblanquins Guillem Gener iel seu fill Jaume, que el 1342 compraren a Pereel Cerimoniós el mer i mixt imperi del lloc, motiu pel qual es titularen senyors de Belltall, cosa que els enfrontà als hospitalers. El 1385, els drets dels Gener foren venuts per execució de la cort del veguer de Montblanc a favor de Pere de Benviure, aleshores secretari del duc de Montblanc, l’infant Martí, el futur rei Martí l’Humà. A la fi del segle XIV l’orde de l’Hospital comprà a l’esmentat Perei a la seva muller Constança d’Anglesola tots aquests drets, que representaren per a l’orde la possessió completa de la senyoria de Belltall. Els hospitalers adscriviren el lloc de Belltall a la comanda de l’Espluga de Francolí, de la qual fou membre, juntament amb Glorieta, Cabestany i la Guàrdia Lada.

Festes

festa major a l’agost.

Llocs de silenci del llibre de Cecília Lorenzo

Belltall

Com arribar-hi
[google-map-v3 shortcodeid=”419edf20″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”belltall{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica la foto i veus les del poble

Belltall (Restes arqueologiques) (3)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Estacions i Creus de terme de la Comarca

Pàgines web.

Pàgina web de l’Ajuntament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.