L’Arbóç

L'Arboç Giralda (5)

 

L’Arbóç és un poble cap de municipi de la comarca del Baix Penedès ( Tarragona)

Visitem aquest poble el 23 de gener de 2011

Aquí el any 1974 hi vaig fer un cinc de set amb la colla de l’arboç ja que el seu cap de colla el conegut Llorençó de la Joves de Valls i que estava de tècnic als minyons, al faltar-li un baix i veurem allí, em va demanar de fer aquell castell. Ens coneixíem perquè als començamenta de la colla dels Bordegassos venia a Vilanova a ensenyar-nos a muntar els castells i jo era un dels que sovint anava a buscar o portar a casa seva. Desprès de molts anys i anar jo a treballar a la Gornal el Josep Vallès empresari per qui vaig treballar durant 23 anys era el segon que jo portava a sobre. “Coses del destí”

Aquí hi trobarem també un museu particular dedicat als taurons

Dades del municipi

Gentilici Arbocenc, arbocenca
Superfície 14,09 km²
Altitud 166 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
5.486 hab.
389,35 hab/km²

Personatges de la vila

Aureli Maria Escarré i Jané (1908-1968), abat de Montserrat

Salvador Sadurní i Urpí (1941): porter del Futbol Club Barcelona

Joan Tuset i Suau (1957), pintor i escultor

Petita historia

La història de L’Arboç ve marcada per la seva condició de Vila Reial -no sotmesa al senyor feudal-, per la qual cosa gaudia de concessions i privilegis propis: el mercat dels dimarts data de l’any 1200, la Fira de Santa Llúcia de l’any 1230, a més de posseir un notari públic i un call jueu.

El nom de la vila de l’Arboç és d’origen botànic. Concretament, la paraula arboç es defineix com “arbust o arbre de la família de les ericàcies”. Es de suposar que en iniciar-se la repoblació del Penedès, els entorns de la vila eren plens de bosquines on hi abundava aquesta planta, que primer va donar nom al lloc i posteriorment a la vila. La primera noticia documentada de l’Arboç data de l’any 1.062. El 1.174 se li atorgà el títol de vila reial, fet que va comportar que es convertís en una població de gran importància.

Església de Sant Julià

Construïda en tant sols 16 anys (1.631-1.647), l’església de Sant Julià s’alça imponent al sector central del carrer Major. D’estil barroc, consta d’una sola nau de 40 m de llarg per 20 d’ample i la volta s’aixeca 20 m del terra. La façana i les dues torres, de 28 m d’alçària, pertanyen al renaixement tardà. El campanar es de planta octogonal.

La Giralda:
L’artífex d’aquesta obra va ser Joan Roquer i Marí. El conjunt alberga reproduccions a menor escala de la Giralda, la torre de la catedral de Sevilla, amb una alçària de 52 metres, a més del pati dels lleons de l’Alhambra de Granada i el Saló d’Embaixadors de l’Alcàsser de Sevilla.

Hospital de Sant Antoni:


Situat al tram final del carrer de l’Hospital, carrer on es conserven algunes cases del s.XVIII, l’Hospital de Sant Antoni és un edifici modernista que va ser construït entre 1.905 i 1.911, en substitució de l’antic hospital medieval. En una de les façanes s’alcen dues torres quadrades, les finestres estan emmarcades amb una ornamentació d’obra vista; la ceràmica vidriada constitueix un altre element decoratiu important.

Festes i fires

Mercat setmanal els dimarts

La Festa Major de L’Arboç és una de les més típiques de Catalunya. Se celebra el quart diumenge d’agost, tal com diu la dita popular a la contrada: El quart diumenge d’agost, és Festa major a L’Arboç, i acull una gran varietat d’actes: des de l’actuació del folklore de la vila, com poden ser la colla de diables, bastoners, gegants, bestiari o minyons, fins a concerts d’algun dels grups del moment. Ara bé, el moment més esperat per la majoria d’arbocencs i arbocenques és la tradicional Carretillada, quan el carrer Major a les fosques acull el ball de diables.

La Festa Major de l’any 2008 va recuperar el “Ball de Pastorets i Pastoretes” que no sortia des de l’any 1947.

El 2009, la Festa Major de L’Arboç va ser declarada festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya

Com arribar-hi

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”arboç catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica la foto i veus les del poble

L'Arboç Casa Pairal de Aureli Mª Escarré Abat de Montserrat (2)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la comarca

Esglésies de la comarca 

Estacions i creus de terme de la Comarca

fotos per gaudir natura de la província de Taragona

Pàgines web

Pàgina web de l’Ajuntament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.