Bagà

Bagà

Bagà poble cap de municipi de la Comarca El Berguedà  (Barcelona)

Visitem Bagà el 9 de gener del 2011 aprofitant una estada en aquest poble un cap de setmana. És també un lloc per gaudir de caminades curtes i llargues molt interessants també hi passa el “Camí dels Bons homes”

Dades del municipi

Gentilici Baganès, baganesa
Superfície 43,13 km²
Altitud 785 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
2.396 hab.
55,55 hab/km²

Petita historia

Situada al Pre-Pirineu, a 786 metres d’altitud, la vila de Bagà gaudeix de una posició d’autèntic privilegi. Banyada per les aigües del riu Bastareny i protegida per cims que superen els 2.000 metres. Abrigada per l’extrem sud del Cadí, per la serra del Moixeró, i pel Puigllançada. La vila és una de les portes del Parc Natural Cadí Moixeró.

Bagà, que va ser una vila dissenyada, conserva un model de casc antic medieval únic a tot Catalunya, amb els carrers rectes i amples, i els seus edificis més destacables són la bella i imponent església de Sant Esteve del segle XIV, el pont de la vila i la Torre de la Portella, sense oblidar la impressionant Plaça Porxada i el Palau dels Pinós.

Festes del Poble

Festa de l’arròs:
El segon diumenge de febrer se celebra la festa de l’arròs, festa que data dels inicis de la fundació de la vila 1233. Avui es prepara un arròs per tota la població i les persones vingudes d’arreu aquell dia. S’ofereixen unes 2500 racions.

Festes de la Baronia de Pinós:
Se celebren cap a mitjans de juliol. Durant aquests dies Bagà fa un autèntic viatge al passat i es converteix en una autèntica vila medieval en el temps de màxim esplendor de la baronia.

Festa Major:

Pels volts del 3 d’agost dia del martiri de Sant Esteve.

Festa de la Fia-Faia:

Cada 24 de desembre Bagà celebra el inici de l’allargament dels dies amb la crema de les fia-faies, a les 7 del vespre. Els fallaires encenen una foguera al Siti, i transporten el foc en una espectacular davallada nocturna fins a la plaça on reparteixen el foc a la resta de fallaires. Quan les torxes queden ben curtes, es fa una foguera amb les restes, sobre la qual salten els joves i al seu voltant es forma una rotllana de ball i de joc.

Com arribar-hi:

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”baga catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Llocs per gaudir silenci

Bagà (1) Bagà 2

Bagà 2

Fotos

110109 Bagà 002 (5)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Llocs d’interès històric de la Comarca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.