Bellvei

Bellvei Ajuntment

Bellvei és un poble cap de municipi de la Comarca del Baix Penedès (Tarragona)

Aquí hi venim el 23 de gener de 2011

Bellvei queda partit amb dues comarques ja que hi ha dos carrers que pertanyen  l’At Penedès  Municipi de Castellet i la Gornal

Dades del municipi

Gentilici Bellveienc, bellveienca
Pressupost 2.152.255,00 € (2007)
Superfície 8,27 km²
Altitud 108 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
2.110 hab.
255,14 hab/km²

Petita historia

Apareix citat per primera vegada en 1037 en un conflicte que va enfrontar al senyor del castell de Castellet amb el monestir de Sant Cugat. Apareix citada la torre de Tedbert que dicunt Bellvizi. La torre no va ser mai un castell sinó més una fortalesa dependent del castell de Castellet.

En 1326, Guillem de Bellvei va adquirir per un període de nou anys el castell de Lavit. Tanmateix, els seus hereus es van negar a realitzar la devolució una vegada finalitzat el termini, el que va obligar al propi rei, Pere III, intervingués en l’assumpte, obligant a fer efectiu el retorn. Durant molt temps, Bellvei va dependre de Castellet, dependència que està documentada fins al segle XVIII. El municipi es va formar a partir del final de les senyories el 1835.

La part nord del territori, és integrada a la depressió penedessenca, de sediments quaternaris i drenada, sobretot, pel Torrent dels Masets. La part sud al límit amb el terme de Calafell, és accidentada per les darreres elevacions de la Serralada Litoral i drenada pel Torrent de la Corbatera, que aboca a la mar per la platja de Calafell.

El poble és situat a la part plana, just a la partió del terme amb Castellet i la Gornal, a banda i banda de la carretera nacional.

La primera constància documentada del lloc de Bellvei, no és fins als inicis del segle XI, concretament l’any 1037.

L’església parroquial està dedicada a Santa María. Es tracta d’un edifici del segle XVII aixecat al mateix lloc en el qual es trobava la primitiva església romànica. És de nau única, amb volta de canó i capelles laterals. La seva construcció va ser un encàrrec de la baronessa d’Aguilar, antiga senyora de Castellet. Es va convertir en parròquia independent el 1809. L’antiga torre va ser reconstruïda per complet el 1932. És de planta circular i ha quedat integrada dins de l’edifici conegut com Cal Roig.

Una part important de l’economia es basa en l’agricultura de secà, sent la vinya, els garrofers i els cereals els principals cultius. Un 4% de les terres són de regadiu. Per fomentar la instal·lació d’indústries en el terme municipal, s’ha construït un parc industrial conegut com Els Masets, el qual està essent ampliat, i es preveu que tingui una important repercusdió en l’economia local. A més, en aquest polígon industrial s’hi troba la deixalleria comarcal.

 El que ha desaparegut actualment és la industria de les gorres de cop, però s’expressat desde el terme municipal la voluntat de recuperar aquesta tradició artesanal.

Festes

La Festa major es celebra el 15 d’agost

 Bellvei és un municipi no gaire gran però encara manté les tradicions, idees i costums, que han anat passant de pares a fills i quan arriben les dates senyalades les viuen de manera que la gent gran torni a poguer reviure records de la seva joventut en el qual un dia eren ells els protagonistes d’aquelles boniques festes.

 Com arribar-hi
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Bellvei catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

 

Bellvei Església Santa Mª i Torre de Bellvei

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *