Banyeres

DSC00843

Banyeres de Penedès és un poble cap de municipi de la Comarca del Baix Penedès “Tarragona”

Avui cinc de febrer de 2011 anem a Banyeres poble prou conegut per la proximitat amb La Gornal a on he treballat durant 23 anys i el freqüentava.

També sovint els Bordegassos hi hem actuat i crec haver-hi fet una torre de vuit

 Dades del Municipi

Gentilici Banyerenc, banyerenca
Pressupost 4.666.270,57 € (2007)
Superfície 12,21 km²
Altitud 173 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
3.019 hab.
247,26 hab/km²

El municipi es troba a la depressió penedesenca, formada per les serralades Litoral i Prelitoral. El terreny és suament ondulat, amb una lleugera inclinació NE-SO. És drenat per la riera de Banyeres, de cabal irregular. A la part nord del terme, el torrent de Llorenç s’ajunta amb el de Banyeres.

Petita història 

El primer document que esmenta el terme data de l’any 938 en una confirmació de les possessions delMonestir de Sant Cugat del Vallès a càrrec del rei franc Lluís Ultramarí. La torre de la Guàrdia de Banyeres surt esmentada en altres documents posteriors que ratifiquen els drets del Monestir (986, 1002, 1007). A la part vella, en direcció al Nord, es pot veure les restes de la Torre, situada al cim del Puig (172m.)

L’any 1172, Santa Maria de Banyeres era priorat de Ripoll. Les primeres notícies que es tenen del Priorat de Banyeres daten del segle XIII. Un document datat el 1574 fa referència al priorat com a Monestir de Santa Maria de Banyeres, del qual en resta l’ermita, una bella mostra de l’arquitectura romànica.

L’any 1960 fou descoberta, en els terrenys de Mas Canyís, a les Masies de Sant Miquel, una Necròpolisdels segles VI-V a.C. Algunes de les restes arqueològiques que s’hi van trobar són exposades a la Casa Museu Guimerà del Vendrell. En altres indrets s’han trobat restes Iberoromanes. Podem dir, doncs, que el poblament del terme de Banyeres data d’aquella època.

L’any 1998, es va descobrir, al voltant de l’ermita de les Masies de Sant Miquel, un important jaciment ibèric, del segle III aC, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, ja que es creu que és el centre neuràlgic de la Cossetània Oriental. L’objectiu de la Generalitat i l’Ajuntament de Banyeres és aconseguir formar un gran parc ibèric per poder ser obert al públic de forma progressiva, a mesura que avanci les excavacións.

Gran part del terme es troba damunt d’un aqüífer, la qual cosa fa que el municipi sigui ric en aigües subterrànies. D’aquest aqüífer se n’aprofiten també altres poblacions. El poble es troba situat en un pujol, a 172 m. d’altitud. Dins el terme hi ha, a més, el nucli de Saifores i el de les Masies de Sant Miquel. Actualment, hi ha també tres urbanitzacions: Els Boscos, El Priorat i Casa Roja. Al terme també hi trobem diferents masies disseminades: La Garita Vella, el Mas Roig, el Corral d’en Beina, la Casa Murada, Can Canyís, etc.

Festa Major

Banyeres celebra la seva Festa Major el segon diumenge de juliol, amb actes propis de Festa Major i amb la participació de tots els grups folklòrics del poble. L’acte més animat és el correfoc, que es va fer per primera vegada l’any 1982. La Festa Major petita se celebra el 12 de febrer, per Santa Eulàlia, patrona del poble

Com arribar-hi

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Banyeres del penedes catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica la foto

Torre de la Guardia

Clica el enllaç i les veus amb pantalla sencera

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Fotos per gaudir natura de la província de tarragona

Pàgina web

Portal web de l’Ajuntament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.