Bellmunt d’Urgell

 

Bellmunt (Viste del Poble)

Bellmunt d’Urgell és un poble cap del municipi de la Noguera (Lleida)

Aquí hi anem el 9 d’abril de 2011  tot passant per la  Penelles i la Fuliola molt freqüentat per la Maite ja que la seva família ve de Penelles.

Dades del Municipi

Gentilici Bellmunenc, bellmunenca
Superfície 5,1 km²
Altitud 256 msnm
Població (2012[1])
  • Densitat
196 hab.
38,43 hab/km²

Petita historia

Bellmunt d’Urgell és conegut en tota la terra ponentina com “l’Espia d’Urgell” o el “Balcó d’Urgell”. Per la cara nord pot contemplar-se una gran perspectiva dels Pirineus i per la cara sud s’albira la Plana d’Urgell. El terme és accidentat amb petites elevacions que formen en conjunt la serra de Bellmunt, inclosa en el Pla d’Espais d’Interès Natural.

L’escola

Les antigues escoles del poble de Bellmunt no es trobaven ubicades on són les actuals, al carrer de Domènec Cardenal. L’escola de nens era a la plaça Major, damunt del forn de pa, i la de nenes es trobava a la placeta a Ca l’Amanç, que actualment és la casa del Ramon Regué de cal Pinxo.

L’actual escola de Bellmunt es va construir en temps de la Dictadura del general Primo de Rivera, i constava de dues classes, una per als nens, amb un mestre, i l’altra per a les nenes, amb una mestra.

El 10 de gener del 1929 es va inaugurar l’escola, juntament amb la font del poble i la carretera de Penelles. Van venir per a la inauguració el Governador Civil, el Governador Militar, el bisbe de Lleida, el president de la Diputació provincial, el president de la Unió Patriòtica, el Cap-Delegat Governatiu, l’enginyer en cap de la Diputació i l’inspector en cap de Primer Ensenyament.

Com a curiositat cal destacar que pels voltants de l’any 1956, els mestres es desplaçaven, i no feien classe el dilluns al matí. A la tarda, els nens i nenes anaven a esperar la senyoreta a Penelles i venien cap a Bellmunt a peu. Per recuperar aquest matí, feien classe el dissabte. Al matí, a la classe de les nenes es feien labores, i a la tarda les dues classes deien el rosari. En acabar es netejaven les classes per torns.

Al Centre de Bellmunt d’Urgell es va atribuir la denominació específica de “Sant Bartomeu” l’any 1993. El col·legi compta amb tres aules: Una per als nens d’Educació Infantil i Cicle Inicial, l’altra per als nens de Cicle Mitjà i Cicle Superior, i una tercera classe per als mestres itinerants.

Festes

El dia 15 de maig del 2004 se celebrà el 75è aniversari de la inauguració de les escoles.

Llocs d’interès:

– Església parroquial de Sant Josep (goticorenaixentista).

– Al carrer Major hi ha cases amb portals adovellats (caire medieval).

– “La Botigueta”, edifici de pedra.

– La torre de vigilància.

A Bellmunt va néixer l’assagista i narrador Domènec Pallarola, conegut amb el pseudònim de Domènec de Bellmunt. 

Com arribar-hi
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Bellmunt durgell catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true”showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica a sobre la foto i veus les del poble

Bellmunt (Església) (5)

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Fotos per gaudir de la natura catalana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.