Cabacés

Cabacés Vista del Poble

Cabacés és un poble cap de municipi de la Comarca del Priorat (Tarragona)

Cabacés,  fou dels primers pobles de visitar. Vàrem ser-hi el 31 d’octubre de 2010

Cabacésés l’unic municipi de Catalunya que encara te el seu nom oficial amb castellà

Aquí hi ha molts llocs amb una placa que explica el que era en època medieval 

Dades del Municipi

Gentilici Cabasserol, cabasserola
Superfície 31,3 km²
Altitud 358 msnm
Població (2012[1])
  • Densitat
342 hab.
10,93 hab/km²

Breu historia

Cabacés està situat al nord-oest de la comarca, al límit amb la Ribera d’Ebre. Al nord, hi ha el terme de la Bisbal de Falset, al nord-est, el de Margalef, a llevant, el de la Morera de Montsant, al sud-est el de la Vilella Alta, i al sud els de la Vilella Baixa i la Figuera, tots ells del Priorat. El costat de ponent és el que limita amb la Ribera d’Ebre: la Torre de l’Espanyol al sud-oest i oest, Vinebre a l’oest i la Palma d’Ebre a l’oest i nord-oest.

Com altres termes del sector oriental del Priorat, Cabassers es vertebra a l’entorn del riu de Montsant. Tot el que queda al nord-est del riu Montsant constitueix la part més muntanyosa del terme. Es tracta de quatre serralades principals que baixen de la Serra del Montsant i de les tres valls principals que enclouen. Aquesta meitat nord-oriental del terme es troba dins del Parc Natural del Montsant.

La meitat sud-occidental del terme està constituïda per la plana a l’entorn del riu de Montsant i les serres, de menys alçada, que separen les comarques del Priorat i de la Ribera d’Ebre.

El Riu de Montsant entra en el terme pel nord-oest, procedent de la Bisbal de Falset, i després de rebre per l’esquerra el torrent del Racó de les Pinedes, s’obre en una vall més ampla, en el lloc conegut com el Molí de l’Estudiant, i entra en una zona on hi ha la majoria dels masos cabasserencs. Després d’un parell de meandres, el riu pren la direcció de llevant per adreçar-se cap a la Vilella Baixa. Rep nombrosos torrents per la dreta i per l’esquerra, entre els quals podem destacar el torrent del Racó de la Coma, el barranc del Montsant, que baixa del poble de Cabassers, el barranc de la Cavaloca, amb el seu afluent del barranc del Racó del Cacarro, i el del Racó. El Montsant surt del terme pel seu sud-est.

La Vall del Barranc del Montsant és l’altra unitat de territori significativa del terme. Al bell mig es troba el poble de Cabassers, i és una vall prou marcada, que baixa directament de la Serra del Montsant. El Barranc del Montsant té l’origen, en plena Serra de Montsant, en el Barranc Tancat i al cap de poc rep els torrents del Racó de Boca d’Infern i del Racó del Ponet. El tram a ponent del poble rep el nom de l’Aubereda. Justament a ran del poble se li ajunta el torrent del Racó de les Valls.

Festes 

La Festa Major de Cabacés es celebra al febrer en honor a Sant Blai, nat a Sebaste a Armènia, ciutat on fou bisbe.

El dia 6 de desembre se celebra l’antiga festa de Sant Nicolau. És el patró dels nois en general i en alguns llocs específicament dels petits estudiants o fins i tot dels que estudiaven per capellà.

Fira de la baronia i el oli  El desembre

Com arribar-hi

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Cabaces catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]
Fotos
Clica i veus totes les del poble
Cabacés Safaretjos
Clica els enllaços
Pàgines web

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.