Boldú

Boldú (15) Boldú és un Poble del Municipi de la Fuliola Comarca Urgell (Tarragona)

A Boldú hi anem el 9 d’abril de 2011  un poble petit que te el seu encant

Dades del Municipi

Gentilici Fuliolenc, fuliolenca
Superfície 11,1 km²
Altitud 275 msnm
Població (2012[1])   • Densitat 1.320 hab. 118,92 hab/km²

Breu historia

Boldú és un poble que pertany al municipi de la Fuliola, al qual queda pràcticament fusionat seguint l’eix de la carretera. A l’entrada del poble hi ha la creu de termebarroca, situada al mig de la plaça amb el mateix nom, des d’on es veu l’antiga església de l’Assumpció de la Mare de Déu que és d’origen romànic. És un poble amb 238 habitants i se situa a 15 km de Tàrrega.

El nom del poble es relaciona amb el nom germànic Bisulurum, altres el relacionen amb l’arrel dels celtes dunum, que vol dir turó, el significat hauria evolucionat a fortificació elevada i castell. Ermengol IV, amb un document del 1080, atorgà a Ponç Dalmau el lloc de Boldú. Hi ha documentats una sèrie de drets sobre el poble de Ramon de Montcada, el monestir de Santes Creus, el de Vallbona de les Monges, o Pere de Boldú, però la senyoria passà dels Dalmau a Arnau Cortit d’Agramunt i aquest la vengué a Berenguer d’Almenara. Fins el 1949 va pertànyer a Tornabous. El senyor Blai Cots va ser l’alcalde que va separar el poble de Boldú del de Tornabous i el va ajuntar amb el de la Fuliola per raons de proximitat. A partir d’aquesta data, Boldú pertany a la Fuliola i l’ajuntament també.

Retalls d’història

En una página fotocopiada a la revista “La Fulla” de l’any 1985, s’hi presenta un document que hi consta ” Les millores fetes al poble de Boldú des de l’any 1900 al 1910″.

Festes

El quart cap de setmana del mes de maig Festa Major del Roser.

Les Festes del Segar i del Batre diuen molt de la nostra història. De fet, són un reconeixement als nostres orígens, basats en una economia de secà que posteriorment, amb l’arribada del canal d’Urgell, es reconvertí al regadiu i donà pas a conreus més diversificats i a un gran impuls econòmic i demogràfic.

Com arribar-hi

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”boldu catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica a la foto i veus totes les del poble

Boldú (Església) (2)

Clica i les veus amb pantalla sencera

Clica els enllaços

Ajuntaments de la comarca

Esglésies de la comarca

Pàgina web del municipi

Pàgina web de l’Ajuntament 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.