Les

ETH HARO

Les és un poble cap de Municipi de la Comarca de Vall d’Aràn (Lleida)

A Les hi anem el Agost de 2011 que fem tota la Vall estan de vacances a Casa d’Arro.

 

Llengua pròpia Occità aranès
Superfície 23,45 km²
Altitud 634 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
1.012 hab.
43,16 hab/km²

Breu historia

El poble de Les està situat en un privilegiat enclavament de muntanya. Com a punt de partida de nombroses excursions que podreu fer per la veïna França (Saint Bertrand de Comminges, Luchon, Vallée du Lys …) o visitant el ric patrimoni natural i cultural aranès (Artiga de Lin, Val de barrats, Ribera deth Toran , art romànic i gòtic …), la important infraestructura d’allotjaments del poble us permetrà també gaudir de la proximitat de les pistes d’esquí de Baqueira Beret.

Envoltats per la bellesa dels seus paisatges, podreu practicar esports d’aventura i participar de les seves festes i tradicions.

Tradició

Les és conegut per la tradició de l’Haro, un tronc d’avet que, plantat a la plaça del poble, és cremat la nit de sant Joan. Cinc dies més tard, per sant Pere, es fa la quilhada, que és la plantada de l’haro que es cremarà l’any següent i que ha estat tallat al bosc a la primavera i preparat amb la shasclada, o sigui, se l’ha obert amb tascons per tal que s’assequi la fusta i que les flames hi entrin millor.[3][4]

Festes i fires

23 de juny– Hèsta deth Haro

25 de juny– Hèsta Major de Sant Jaime

29 de juny– Hèsta Major de Sant Père

6 d’octubre– Fira de Les

Llocs d’interès

Banys termals de Les

Capella romànica de Sant Blai (segle XII)

Com arribar-hi   

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”les catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos 

Clica hi veus les del poble

ETH HARO i Campanar

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Esglésies Romàniques

Pàgines web

Pàgina web de l’Ajuntament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.