Lavern

Lavern (13)

Lavern és un poble del Municipi de Subirats te la estació i el cap del municipi és Sant Pau d’Ordal .  Comarca Alt Penedès (Barcelona)

A Lavern hi anem el 1 de Novembre de 2011. Aquí a Subirats, prop de Sant Pau d’Ordal, vàrem anar-hi per la VIA CATALANA el 11 de setembre de 2013

Dades del Municipi

Gentilici subiratenc, subiratenca
Superfície 55,92 km²
Altitud 243 msnm
Població (2012[1])
• Densitat
3.076 hab.
55,01 hab/km²

Entitat de població   Habitants

Ca l’Avi 92 ,    Can Bas 57,      Can Batista75,      Can Cartró179

Can Rossell 63,     Cantallops 76,       els Casots 91,    Lavern 437     Ordal  655

El Pago 68,              Sant Joan Salerm 89      Sant Pau d’Ordal 573,

Can Rossell de la Costa 133,    Casablanca 403,      La Muntanya Rodona 84

Petita historia del Municipi de Subirats

Subirats, Capital de la Vinya, és el municipi més extens de la comarca de l’Alt Penedès (55,78 km2 .

El seu terme municipal comprèn diversos nuclis, barris i caseries: Sant Pau d’Ordal (cap de municipi), Lavern, Ordal, la Torre-ramona, El Pago, els Casots, Can Rosell de la Costa, el Rebato, Ca l’Avi, Can Cartró, Can Batista, Cantallops, Casablanca i Muntanya Rodona.

El paisatge de Subirats és un paisatge eminentment agrícola amb un interessant mosaic format per nuclis habitats, conreus a les zones planes o de pendents suaus, i boscos a les zones més dretes i elevades.

Malgrat aquest caràcter agrícola, hom pot observar les noves formes d’ocupació que està experimentant el territori. Aquestes noves formes vénen provocades bàsicament pel desenvolupament de les activitats industrials (polígons) i pel creixement d’urbanitzacions, causat pel desplaçament de població des del centre de la regió metropolitana cap a les àrees perifèriques.

El clima de Subirats – element bàsic per a la qualitat de la seva producció vitivinícola – es veu determinat per la seva proximitat al mar i per les característiques del relleu que l’envolta. Encara que les muntanyes no ens permeten veure-ho, el mar és força a prop.

Pel que respecta al Patrimoni Arquitectònic, cal destacar l’important conjunt format per l’antic castell de Subirats i el santuari de la Mare de Déu de la Fontsanta.

El castell, que dóna nom al municipi, es troba dalt d’un cingle a 304 m d’altitud, al sud de la Torre-ramona. La seva existència està datada des de principis del segle X.

El santuari es troba al peu mateix del castell i té el seu origen a l’església de Sant Pere de Subirats, documentada també a principis del segle X. Des d’aquest conjunt arquitectònic, s’observa un excel·lent panorama del paisatge del Penedès i de les muntanyes que l’envolten, destacant, molt especialment, el massís Montserrat al nord.

També cal destacar la torre medieval de guaita de Can Llopart, el gran casal gòtico-renaixentista de la Torre-ramona o l’anomenada Torrota del Moro que en realitat és una torre romana de la qual només queden les restes d’un mur. Cal esmentar, a més, l’església de Sant Pau d’Ordal, que és d’origen romànic, tot i que posteriorment va ser molt modificada.

Lavern és un nucli de població pertanyent al municipi de Subirats, està situat al nord de la comarca del Alt Penedès a uns 250 metres d’altitud. Totalment rodejat de vinyes.

La població aproximada de 450 habitants.

La distància fins a Barcelona és de 45 km i 10 km fins a la capital de comarca, Vilafranca del Penedès. També està a 6 km de la capital del cava que és Sant Sadurní d’Anoia.

L’església del poble es troba situada a uns quilòmetres de distància en direcció oest. La capella original era romànica i fou enderrocada el 1914 per fer l’actual. A l’interior es conserva la pica baptismal romànica.

Lavern disposa d’estació de rodallies “Lavern-Subirats” però de moment no compta amb venda de bitllets.

El principal motor cultural del poble és l’Ateneu Agrícola de Lavern Anomenat pels veïns “El Cafè” i “La Sala” Aquest primer fou remodelat completament el 2009 tot i que l’associació data de 1918.

L’escola de Lavern compta amb uns 100 alumnes i forma part de la ZER SUBIRATS, juntament amb les escoles de Sant Pau d’Ordal i d’Ordal. També acull la llar d’infants i el menjador escolar.

La Festa Major

Es celebra l’últim cap de setmana de juny i destaca per la qualitat dels seus balls de cercavila i la quantitat de bestiari i d’elements tradicionals originals que la conformen.

Com arribar-hi

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”lavern catalunya{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Fotos

Clica hi veus les del poble

Estació

Clica els enllaços

Ajuntaments de la Comarca

Esglésies de la Comarca

Estacions i creus de terme de la Comarca

Pàgines web

Pàgina web de l’Ajuntament

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.